Интериор на детска стая – за децата с любов и внимание

Оформянето на интериора на детската стая е тежка отговорност за всички нас, възрастните. Налага се да вземаме решения вместо малките хора, чийто светоглед е много по-различен от нашия.

Интериор на детска стая

Голяма грешка би било да се доверим единствено на собствените си виждания за начина, по който искаме да изглежда детската стая. Чудесни предложения има във всички мебелни магазини, но все пак е необходимо да се вземе под внимание и мнението на децата.

Вярно е, че понякога техните предпочитания не ни се струват съвсем практични – децата харесват почти всичко или сменят често мнението си, а най-вече, не разсъждават като възрастните в бъдеще време. Именно затова, макар изборът на цвят и форма да отнема време и родителски нерви, има фактори, които не бива да пренебрегваме, за да се избегнат често допускани грешки при интериорните решения за детска стая.

Интериор на детска стая

Мобилност и свобода на пространството

За да бъде детската стая уютна, размерът й не е от първостепенна важност, а по-скоро с какви мебели е обзаведена.
Освен стилни и функционални, те трябва да мотивират децата към развиване на техните творчески способности.

Много положителен ефект оказват мобилните и лесно сменящи позицията си мебели – тези им качества провокират детското въображение към промяна на интериора, което е и добра основа за развитие на творчески подход и към създаване на декор за различни забавни игри. А и децата обичат промените, както и правото си на избор.

Интериор на детска стаяИнтериор на детска стая

Безопасност

Мебелите трябва да са екологични, най-добре дървени, без остри ръбове и стърчащи детайли, които могат да наранят децата.

Цветови решения

В къщи детето почива от активния живот в детската градина или училище, затова стаята му трябва да създава атмосфера, която да успокои и да овладее неговата нестихваща енергия. Психолозите съветват да се използват топли и светли цветове – нюанси на жълто, розово, зелено и бледо синьо.

Достъпност

Ако искате вашето дете да бъде самостоятелно, се постарайте така да поставите предметите в неговата стая, че то да има достъп до всичко.

Споделете тази публикация