Поглед през ключалката към кораба с детски мечти

Интериорен проект на стая за малък морски капитан

 

Винаги сме считали, че да си възрастен е голяма отговорност – трябва вече да си подредил живота си, да знаеш какво, как и кога да постигнеш, да нямаш право на грешки, защото времето изтича…

Детска стая като каюта на морски капитан

Но може би не си даваме сметка, че и да си дете не е съвсем лесно? Имаш толкова много идеи, толкова мечти, безкрайни фантазии, които възрастните кой знае защо не винаги приемат на сериозно… просто защото не говорят на твоя език!

Вратата също е оцветена в морски тон

А ако се отдаде случай хей така, съвсем изненадващо да погледнем през ключалката дори към детския свят, сигурно ще ни бъде не само любопитно, но и много, много поучително, защото там някъде, сред всички съкровища, се крие и ключът за разбиране на света на децата!

Точно това се е случило – ако не 100%, защото това би било идеалният вариант, надхвърлящ и най-смелите мечти на възрастните, по пътя към създаването на този интериорен проект, чийто автор е интериорния дизайнер Яна Мечкарова от студио „Кала Дизайн“.

Декорация със стара кара

Ние с удоволствие чухме нейния разказ, а сега го споделяме и с вас:

„Едно от най-големите предизвикателства в работата ми винаги е било да проектирам пространство за деца. Да създам удобно, красиво, уютно и вдъхновяващо местенце за един малък човек е интригуващо предизвикателство в творчеството ми през повечето време.

Гардероб и странични високи етажерки за съхранение

Така попаднах на едно младо семейство със син на 3 г. Винаги съм обръщала внимание на бъдещите собственици на детските стаи, които създавам.

Но това умно красиво момче с небесносин проницателен поглед ме впечатли повече от обикновено. С чудесното му възпитание, джентълменското му държание на бъдещ рицар и сериозността, с която ме въведе в безкрайната си колекция от колички, почти веднага ме накара да се заема с работата си от цялото си сърце.

Облицовка от дърво на стената край леглото

Говорихме за неговите предпочитания и интереси дълго с майка му. Научих, че любимото му филмче се казва ”Фингъс и Петсън”. Изгледах няколко серии, за да мога да разбера по-добре това малко момченце.

Стана ясно, че много обича майсторенето, конструкторите и проявява силен интерес към подобни творчески занимания. Затова заедно с родителите му решихме да извадим сина им от гаража с камионите и да предизвикаме въображението му към друга посока – с детска стая на морска тема.

Завеси в бяло и синьо

В анимационния филм  действието често се развива в работилницата на главния герой. Тя е облицована в естествено дърво, а навсякъде е пълно с разхвърляни инструменти. Виртуалното пространство предразполага занимания, свързани с изобретяване. Хрумна ми, че точно това е ключът към детето. Пренесох мислено работилницата в морето.

Дори и нощното шкафче има люк...

Така дойде идеята за асоциация с каюта на капитан. После се появиха и подробностите:

Облицовка с естествена дървесина около леглото. Принт на стара карта на съкровище върху вратите на гардероба. Маса във формата на макара с увито мачтово въже. Символичен рул вместо дръжки, макар че не се върти като истинско кормило за кораб.

Облицовка от дърво на стената край леглото

И през цялото време следях да сложа много естествени материали и да запазя усещането за простор. Детето има нужда от достатъчно пространство, в което да изявява способностите си и да расте неограничено, за да се развива.

Малкият мореплавател ми сподели, че няма търпение да стане готова неговата стая. Сигурна съм, че ще я пази и подрежда с най-голямо старание, защото ще е горд да бъде неин капитан.“

Ние също вярваме, че ще бъде точно така – поне докато малкият капитан все още се носи с кораба си по вълните на морето, наречено „Безгрижно детство“!

 

Галерия:

 

 

За контакти:

Инж.-дизайнер: Яна Мечкарова, tel. 0888780852

e-mail:      yanamechkarova.design@gmail.com
jana@kala-design.com

website:   www.kala-design.com

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment