Един различен поглед към малка баня – 2 кв.м

Проект на баня „Традиция“ – нашата „идеална баня“ за 2015 г.

 

Здравейте! Как започва всеки един ваш ден? На този въпрос вероятно всички ще отговорите, че първата спирка от плана за деня – за кратко или по-дълго, е винаги в банята, нали?

Проект "Традиция" на арх. Явор Шуманов спечели специалната награда на списание "Жилища"

А каква е вашата баня? Ех, май задаваме твърде много въпроси, но и на този въпрос отговорът на мнозина ще бъде, че банята в жилището им съвсем не е такава като в лъскавите каталози и списания и далеч, далеч по-скромна като площ!

Причините за малките бани, ефект от модерното ни съвременно строителство ще търсим другаде, а сега бихме искали да ви представим точно една такава кокетна малка баня – с обща площ само 2 кв.м и с определено оригинална декорация.

Банята е само 2 кв.м

Проектът на малка баня е наречена от своя автор – арх. Явор Шуманов от Архитектурно студио „2 Studio“, „Традиция“, а защо, ще се уверите и сами, когато разгледате как традиционни български шевици са украсили малкото пространство.

Проект „Традиция“ бе удостоен от журито на конкурса „Идеал Стандарт – Баня на годината 2015“ с 3-та награда в категорията „Оптимизираната баня“ и с нашата специална награда – на списание „Жилища“!

В проекта са използвани традиционни български елементи за декорация

Защо точно този проект грабна от пръв поглед вниманието ни, ще ви помогне да разберете и разказът на автора му арх. Явор Шуманов:

„Банята е част от маломерното жилище с площ 35 кв.м, собственост на млада двойка. Това е, разбира се, единствената баня и  общата й площ 2 кв.м.

Изключително нефункционална и неудобна, създаваща повече дискомфорт, отколкото удобство (вижте снимките в галерията). Желанието на обитателите бе да се обособи зона за душ, за да не се мокри всичко, когато се използва този кът. Друго важно изискване бе да има място за съхранение на личните принадлежности, препарати и други необходими в ежедневието аксесоари и вещи.

План на банята

Тази малка баня бе истинско предизвикателство откъм функционална схема на помещението. За да поместим необходимото санитарно оборудване,  използвахме компактните мебели на Ideal Standard от серията Connect Space. Обособихме малка зона с умивалник, която да бъде кът за ежедневния тоалет, и тоалетна, близо до вратата, поради по честата употреба.

За душ зоната избрахме най-компактната правоъгълна душ кабина със заоблен ъгъл Kubo R. За да осигурим повече място за съхранение на вещи, послужи обем, заеман от ненужна зидария.

За целта разширихме отвора на вратата по ширина и височина. За новия отвор е проектирана индивидуална врата с отваряемо крило, фиксирана част с рафтове и шкаф за препарати над тях.

За да създадем усещане за повече простор в почти  клаустрофобичното помещение от 2 кв.м, поставихме огледала, изпълващи нишата зад тоалетната и стената пред умивалника. За получаване на оптически ефект за по-голямо пространство използвахме бели плочки с малки размери.

Банята е оборудвана с кът за душ

Акцентът в дизайна на банята е намигване към миналото чрез мозайка по поръчка с фолклорни мотиви, напомняща нашенски шевици, и имитация на дървен под, постигнат с плочки гранитогрес с дървесен фурнир. Таванът е  напълно съвременен – опънат светлопропусклив таван с диодно осветление по периферията.

Младите собственици, както повечето на тяхната възраст, се вълнуват от опазване на околната среда и личното здраве. Това доведе до избора ни на смесител с  технология CeraMix, чиито иновативни решения намаляват разхода на вода, повишават нивото на хигиена и осигуряват още по-високо ниво на безопасност в банята.

За душа се спряхме на модел от фамилия Idealrain, който има вграден ограничител на дебита 8 л/мин за ръчните душове и 12 л/мин за душ главите, като освен това предоставя и възможност за един релаксиращ душ в края на работния ден.“

Модерна, функционална и с оригинален дизайн – това е за нас баня „Традиция“ и вярваме, че ще споделите мнението ни!

Използвани продукти на Ideal Standard:

Connect Space – мивка 60 cm с десен плот, конзолна тоалетна чиния;
Ceramix Blue Eco с дебит 5 l/min;
Idealrain Luxe душ система;
Kubo R асиметрична душ кабина 70 x 90 cm;
Структура за вграждане на конзолна тоалетна чиния; двоен бутон – заоблен.

 

Галерия:

 

За контакти:
арх. Явор Шуманов – 2 Studio
гр. София, ул. „Майор Първан Тошев“ 22-24, офис 1
тел.:: 0887 707 401
е-mail: office@2studio.net
www.2studio.net

 

Седалки и капаци за тоалетни чинии във WC –  в магазин Жилища 
Мебели за баня от дърво 
 • Imagén:

  279,00 лв.
 • Imagén:

  419,00 лв.
 • Imagén:

  510,00 лв.
 • Imagén:

  318,00 лв.
 • Imagén:

  610,00 лв.
Етажерки и поставки за баня
Четки за тоалетна 
 • Imagén:

  99,00 лв.
 • Imagén:

  346,00 лв.
 • Imagén:

  15,50 лв.
 • Imagén:

  39,00 лв.
 • Imagén:

  35,00 лв.
Мивки за баня
Аксесоари за баня – BLOMUS
Смесители за мивка в баня
 • Imagén:

  105,00 лв.
 • Imagén:

  265,00 лв.
 • Imagén:

  159,00 лв.
 • Imagén:

  209,00 лв.
 • Imagén:

  185,00 лв.
Поставки за WC хартия

Споделете тази публикация

Post Comment