Непринуденият чар на декорацията с тухли

Хей, майсторът май е забравил да боядиса стената?!

 

декоративните тухли се произвеждат в различни оцветявания

 

Не, не – майсторът съвсем не е забравил да боядиса тухлената стена – съвсем умишлено са го помолили да не прави това! И то не защото мазилката и латексът са свършили, отпуснатият за ремонт бюджет –  също…

Съвсем други са причините, за да придобиват все по-голяма популярност откритите тухлени стени в интериора на съвременните жилища.

Просто много хора харесват натуралното излъчване на тухлите като материал и ни най-малко не желаят да се разделят с него.

декоративните тухли се произвеждат в различни оцветявания

Някога, преди години, се е случвало стените да остават неизмазани по чисто финансови причини – днес умишлено се възпроизвежда същия ефект.

Понякога при основен ремонт, след свалянето на старата мазилка или тапети с цел сериозно реновиране на стената, особено в по-отдавна строени сгради, се откриват чудесни тухлени стени, които с малко креативност могат да се превърнат в интересен акцент в интериора.

Но за да се случи това, не е достатъчно само да се отстранят изцяло остатъците от предишна обработка – за да блесне в цялата си прелест тухлената стена, е необходимо тя да бъде добре почистена, лакирана или боядисана в цвят, подхождащ на интериорното решение.

Тъй като не всяка сграда, особено по-новите, могат да се похвалят с тухлена зидария, която да става и за декоративна употреба – не защото днешните строителни материали не са качествени, напротив, но поради различни конструктивни причини, съвсем спокойно украсата на стената или част от нея, би могла да се направи и с декоративни тухли.

стената, облицована с декоративни тухли, създава оригинален акцент в интериора

Разбира се, предлагат се на пазара и тапети с такива шарки и текстура, но усещането все пак е доста по-различно…

Съвременните технологии позволяват производството на всякакви вариации, форми и цветове на декоративни тухлички, което дава прекрасна възможност да се промени облика на кое да е от помещенията в жилището според индивидуалния вкус и преценка.

Специалното полимерно покритие на декоративните тухли, което е матово или гланцирано,  допълнително увеличава декоративните възможности на този материал, защото позволява украсяването му с разнообразни рисунки и акценти.

 открита тухлена стена в кухнята

На тухлена стена, независимо дали е от същински тухли или облицована с декоративни такива, идеално подхождат аксесоари от ковано желязо и мебели от  дърво и кожа, заради естествения уют, който тези материали създават. Но не е и задължително – когато тухлите са използвани като частичен акцент в кухнята, дневната, спалнята, антрето или банята, допустими са и други комбинации.

декорацията с декоративни тухли е подходяща особено за къта край камината

Много често декоративните тухли се използват за облицовка в къта край камината, на колони, на входни арки, в декоративни ниши, за подчертаване на някой елемент като огледалото или бар-плота, например, и на още много места в интериора, резултат от креативни хрумвания.

декоративни тухли в различни оцветявания оформят интересно пано в спалнята

Вижте нашите идеи и ако ви допаднат, спокойно можете да заимствате необходимото ви вдъхновение от тях!

Галерия:

 

Оттук можете да закупите декоративни тухлички >>>

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment