Антрето – красивата увертюра към интериора на дома

36 идеи за обзавеждане и декорация на входно антре

 

Както всяко музикално произведение въвежда зрителите и слушателите в предстоящото действие със своята увертюра, а всеки добър роман трябва да има интригуваща пролог, така че да предизвика вниманието на читателите, така и всяко жилище трябва да има своето красиво въведение, т.е., антре!

Идеи за антре

Да, така е, защото антрето – малко или по-голямо, е точно прелюдията към интериорното решение на всяко следващо помещение – дневната, кухнята, банята…

И с риск да ви досадим с повтарянето на сентенцията, че има само един шанс за добро първо впечатление, ще го направим отново, защото както денят се познава по утрото, то така и жилището – по антрето!

Идеи за антре

Вярно, факт е, че за това помещение в модерното ни строителство се отделя твърде малко пространство, но това не е извинение за неговото пренебрегване. Защото в днешно време с наличието на толкова разнообразни материали и техники за тяхната употреба, и малкото антре би могло да бъде стилно обзаведено и функционално като решение.

Идеи за антре

На първо място трябва да обърнем внимание на стените и по този повод не можем да пропуснем да припомним и един известен интериорен трик – ако антрето е дълго и тясно, то стените задължително трябва да бъдат оцветени в светли тонове, а акцентите да са с няколко това по-тъмни.

Идеи за антре

С добавянето и на голямо огледало интериорът на антрето изглежда, макар и само оптически, значително по-просторен.

Идеи за антре

Интензивните силни цветове и лъскави повърхности нямат място в малкото антре, освен само като акценти, защото „затварят“ пространството.

Идеи за антре

Почти традиционно съвременните антрета не разполагат с прозорци, което налага изграждането на подходящо осветление.

Идеи за антре

Инвестицията в различни източници на светлина – стенни аплици, висящи лампи, светодиодни ленти и дори високи настолни лампи, при което се осветяват ефектно различните ъгли, не е никак за подценяване, защото подобно решение също разширява пространството.

antre-3

В последните години в интериорните решения е много актуално да се постига хармонично обединяване на всички жилищни помещения в едно цяло – т.е., ако главен акцент в  дневната да речем е декорацията с камък, то частично и антрето би могло да се украси по сходен начин.

Идеи за антре

Или основният цвят за стените в дневната би могло лекичко да разшири периметъра си като „превземе“ и антрето. И още – поставянето на еднородна подова настилка в антрето и дневната зона също води до визуално обединение на различните функционални зони.

Идеи за антре

Още един трик за зрителна измама или по-скоро за увеличаване на пространството в антрето са фототапетите, които биха добавили дълбочина на пространството.

Идеи за антре

Обзавеждането на малко помещение като антрето изисква и добра организация на мебелите, но това може би вече всички от собствен опит знаят… Все пак, всичко тук трябва да бъде с максимално ергономичен дизайн, а всеки ъгъл или колона позволяват смели експерименти с изграждането и на декоративни ниши за дребни вещи и  аксесоари.

Идеи за антре

Няма как да пропуснем да изтъкнем, че гардеробът е добър приятел на антрето – разбира се, най-често и подходящо е той да бъде вграден, с плъзгащи се и с огледални повърхности врати.

Идеи за антре

Гардеробът има много предимства, но най-голямото е лекотата, с която да се поддържа визуален контрол върху дрехите в него. С функционалните системи за организиране на пространството като кошници, чекмеджета и организатори, гардеробът никога няма да познава думата „хаос“.

Идеи за антре

Домът започва с антрето, а то представя цялото жилище – нека го направи с чар и достойнство!

 

Галерия:

 

 

……………………………………….

Споделете тази публикация