33 идеи за окачен таван в антре и коридор

Там, където започва домът…

Окачен таван в антре или коридор – визуален ефект  и функционалност

По различни поводи всички сме се се срещали с твърдението, че „домът е там, където е сърцето“! Е, има логика, но когато става въпрос за същинския дом във всичките му физически измерения, дали си даваме сметка, че той не започва от входната врата, а зад нея – в антрето!

Вратата си е врата, но това, което е след нея, олицетворява копнежа ни за домашен уют, хармония и спокойствие – нашето жилище.

А първото помещение в него е антрето – мястото, в което си дават среща улицата и домът! И когато обзавеждаме своята светая светих, не бива в никакъв случай да забравяме, че антрето или коридорът са органична част от жилището.

Към това помещение е необходимо да се отнасяме със същото внимание, както и към цялото жилище, следователно то трябва да бъде също така функционално, удобно, естетически привлекателно и с индивидуално излъчване, отразяващо предпочитанията на обитателите.

А голяма роля за постигането на тези цели играе и… таванът на антрето!

Изграждане на окачен таван в антре не е просто самоцел, а задача с повишена трудност, с която мнозина са се сблъсквали. Как да изглежда, на едно или няколко нива, с вградено или скрито осветление, в бяло или с цветни акценти?

Факт е, че всички тези въпроси си имат персонални отговори за всяко едно жилище, а общото е, че всеки окачен таван в антре или кое да е друго помещение, се изгражда основно с гипсокартон.

Този материал е най-подходящ за постигане на естетически завършек на антрето, защото позволява изграждането на тавани с различна степен на сложност, прилагането на различни типове осветления, създаващи интересна игра на светлина и сенки в пространството.

Гипсокартонът не изисква предварителна подготовка на повърхността на тавана или изравняване, а всякакви видове кабели, вентилационните системи или други комуникационни обекти могат да бъдат скрити зад неговите плоскости.

Класика в жанра е таванът да е бял, а и защо не? Белият цвят е приятелски настроен към всички останали, подчертавайки достойнствата им, без да изтъква техните несъмнени предимства. Асоциираме бялото най-често със свежест, чистота, модерност, обновяване.

Именно затова честа практика е окачен таван в антрето да е решен в бяло, още повече, че този цвят оптически увеличава пространството, което при антретата и коридорите сме наясно всички, че не е особено голямо.

И още – основното предимство на белия цвят е неговата универсална способност да се комбинира с всякакви цветове във всеки дизайн, което позволява оцветяването на стените в антрето и обзавеждането да са във всякакви други представители на палитрата.

По същата логика при изграждане на окачен таван в антре могат да се комбинират и други цветове за постигане на по-голям визуален ефект. Такива комбинации са възможни най-вече при по-сложните конфигурации на тавана – на две или повече нива.

Окачен таван в антре

Сам по себе си всеки окачен таван създава определен декоративен ефект, но когато са използвани и различни светлинни източници, то тогава се разкрива пълната му красота. Могат да се монтират както спот-лампи, така и вградени лунички, Led ленти – скрити или по периферията на стените, висящи осветителни тела – въпрос на предпочитание.

Окачен таван в антре

Няма универсален отговор какъв да бъде дизайна на всеки отделен окачен таван в антре или коридор – всеки собственик решава сам какво му допада повече!

Дали изборът ще падне върху строги правоъгълни геометрични форми, овали, цветя или други фигури, важното е във всички случаи те да бъдат съобразени с големината на помещението и съответния стил на обзавеждане на дома.

С антрето започва домът, а с окачения таван – ефектите, които искаме да виждаме, когато излизаме или влизаме през входната врата!

 

Галерия:

 

Продукти в магазин Жилища 

……………………………………….

Споделете тази публикация