Да сътвориш свой оазис за бягство от динамичната реалност…

Интериорна реализация на апартамент с площ 100 кв.м

 

Никой не може да отрече, че реалността, в която живеем, е наситена с много контрасти и динамика, често не ни позволяващи да си поемем дори глътка спокойствие…
Точно по тези причини се стараем максимално да сътворим в своя дом – само нашата си „крепост“,  оазис, където да се радваме на спокоен уют и хубави моменти с най-близките си хора…

Интериор на апартамент 100 кв.м

В духа на тази нагласа и настроение дизайнерите от студио „Дизайн Бокс“ са проектирали и реализирали за свои клиенти интериора на апартамента, който представяме. Ето какво ни разказаха те за процеса на своята работа:

„Изискванията на българския клиент са много по-завишени от конфекцията, с която се задоволява един средно статистически европеец, където кичът е на почит, а стойностните неща са забравени поради липса на време и отношение към естетиката, поради сблъсък на много култури и ценности.

Точно това е мястото, където трябва да се намеси интериорният дизайнер. Да подреди мислите и желанията на клиента, създавайки мечтаната от него жизнена среда. Ето защо доверието между клиента и дизайнера е гаранция за блестящи резултати. Точно това позволи този проект да се случи в най-красивия си облик.

Дневна зона

Първоначалното задание – „Средиземноморски стил“, ни беше предоставено от клиента без ограничения в елементи, цветове или форми. Пространството на жилището е 100 кв.м. Състои се от антре, всекидневна с трапезарна зона и кухненски бокс, спалня, детска стая и две бани.

Аранжировка на мебелите

Дневна зона

Дневната зона е отворена към входното антре, което дава възможност още от вратата всеки новодошъл да  придобие цялостно впечатление за интериорното пространство.

Дневна зона с кът за отдих

Цветовото решение е монохромно неутрално, изразено в светли, пастелни нюанси на бяло, бежово, кафяво. Повърхностите са матови, меко поглъщат светлината, създават усещане за покой и прохлада, а различните функционални зони – кухня, трапезария и кът за релакс, са обособени чрез интериорни елементи.

Тапицирана пейка

Тапицирана пейка с капитонаж оформя трапезарния кът като го сепарира от зоната за релакс с мека мебел. Пейката е специално проектирана, така че да осигурява максимален комфорт при хранене. Основата й е съчетание от орнаментирани панели, които оформят обем за съхранение на вещи във вътрешността, така необходим за всяко жилище.

Кът за хранене

Гърбът на трапезарната пейка, обърнат към канапето, представлява тапицирана в същия стил лежанка, с поглед към ТВ модула. Основата на лежанката също е използвана като обем за съхранение, посредством „клапващи“ вратички.
Чрез добавянето на лежанка, зоната за почивка позволява събиране на повече хора. Обединяващ елемент за пейката и лежанката се явява тапициран подлакътник с функция на етажерка.

Кухненският бокс е скрит зад ламелни плъзгащи врати, които в затворено положение наподобяват дървени щори. Този елемент, в допълнение с хоризонталните дървени щори на прозорците, придават усещане за средиземноморски полъх между стените на апартамента.

ТВ-кът

Център на всекидневната се явява специално проектираният ТВ модул, който следва същата линия от хоризонтални ламели като при дървените щори.

Силно издълженото правоъгълно пространство на дневната създаде предпоставки не само за зониране на отделните кътове, а и за търсене на елементи, които да са визуална преграда за погледа, така че оптически то да не изглежда като „коридор“. Точно такъв елемент е ТВ модула, който продължава линията си и по тавана, като насочва вниманието към зоната за почивка.

Завеса

Хоризонталната линия е продължена с текстилните нишки на ефирна завеса пред хоризонталните дървени щори, създавайки впечатление за разширяване в тясната страна на помещението.

Родителска спалня

Родителска спалня

Спокойствието и мекотата на всекидневната са пренесени и в спалнята, но с леко засилен щрих, по-тъмни тонове, предразполагащи към уединение и почивка.

От предишния облик на стаята, по изискване на клиентите е запазен 7-крилен гардероб с тъмен дървесен цвят. Към него адаптирахме и новия дизайн. Изградихме арка в същия цвят, под която поместихме композиция от спалня, нощни шкафчета и осветителни тела. Така вместо „чужд“ елемент, гардеробът се превърна в прелюдия към композиционния център на помещението.

Арка над леглото

Като фон на зоната за сън избрахме естественото природно излъчване на мотив от разпръснати листа и клони в топли цветове. Уютът и уединението се допълват от висящите от арката осветителни тела, рисуващи меки отблясъци върху флоралния декор зад спалнята. За да се допълни комфорта в летните вечери, над спалнята е предвиден таванен вентилатор в съчетание с цветовете и формите на природните елементи.

Детски кът до спалнята

Допълнителна зона в помещението е детският кът. Разтегателно легло, тип „кушетка“, е разположено непосредствено до спалнята, но не е обединено в нейната композиция. Така се създава още една зона, която е достатъчно неутрална да бъде както детски кът, така и място за четене, или релакс. Както във всяка спалня, така и тук е отредено място за тоалетка с огледало.

Лед осветление

За обединяване на всички зони в помещението и създаване на усещане за височина, както и за изравняване на осветеността, таванните корнизи по продължение на стените са понижени и в тях е скрито дифузно LED осветление.

Детска стая

Детска стая

В отговор на търсенето на една млада дама на свой собствен свят, създадохме интериорна приказка, където всичко е „розово“, чисто и ефирно – почти същинско приключение в света на Шехерезада…
Композиционен център на интериора на стаята е балдахинът, оформящ зоната за сън. За него подбрахме лека и прозрачна материя, която да създава чувство на уединение, без да спира погледа към останалата част на стаята. Вертикално балдахинът се спуска, като маркира двата края на спалнята и разкрива поглед към телевизора.

Осветителни тела

От двете страни на спалнята, над орнаментираната табла, са позиционирани две стенни осветителни тела, които придават уют, служат като нощни лампи и премахват необходимостта от таванно осветление.
Таблата на леглото е проектирана така, че при желание двата матрака, от които е съставена спалнята, да могат да се изтеглят настрани и да се получат две отделни легла.

Голямо огледало

Централно място е отредено и на огледалото, като основен елемент, съпътстващ ежедневието на всички малки принцеси. От двете страни на телевизора, симетрично са разположени две огледала в цял ръст, в композиция с прилежащи към тях осветителни тела. Така едното огледало се явява в зоната на гардероба, а другото – в зоната на тоалетката.

Материите и десените на текстилите са основен градивен елемент в приказната атмосфера. Далеч от градското ежедневие, мекотата на текстила и красотата на природата се срещат в красиви цветни мотиви.“

 

Галерия:

 


За повече информация и контакти:

Студио „ Дизайн Бокс ” ООД

Божана Йорданова – 0888 304 056

Мая Златкова  – тел. 0877 978 722

e-mail: designboxbm@gmail.com

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment