Когато интериорът няма граници… ефектът е уникален!

Апартамент с атрактивен вътрешен двор в Париж

Този невероятен апартамент се намира в една сграда, чиято история започва много, много отдавна – преди почти три века! И съвсем изненадващо, или пък не толкова, във вътрешността на древната постройка на Place de la Madeleine в Париж, е разположено едно интериорно бижу, продукт на модерна мисъл и съвременни технологии.

Апартаментът с площ 140 кв.м, разпределени на 2 нива, е съвременният наследник на 12 миниатюрни камериерски  стаички, а автор на пълната трансформация е Michael Herrman, управител на френското интериорно студио Ateliers Michael Herrman.

Очарован от местоположението на сградата – почти в сърцето на френската столица, той поема предизвикателството да създаде едно функционално и модерно жилищно пространство за себе си и своето семейство.

Апартаментът заема последните част от последните два етажа на сградата, което дава уникалното предимство да разполага и с миниатюрен вътрешен двор, наред с прекрасната гледка към града. Жилището съдържа просторна дневна зона и 3 спални със собствени бани.

За да се запази максимално характера на 200-годишната сграда, концепцията на дизайнера се основава на почти археологическа точност при оформлението на интериора – на показ излиза оригиналният вид на варовиковите стени, а старите дъбови греди са реставрирани, доколкото е възможно, или са  подменени с нови.

Стремежът в жилището да прониква максимално естествена слънчева светлина води до оригинално хрумване – част от тавана, респективно пода на горното ниво, е изпълнен с прозрачни плочи от закалено стъкло.  Това дава възможност да се запази чувството за откритост на помещенията, както и да бъдат визуално свързани едно с друго.

Малкият вътрешен двор, заобиколен от  високи 7-метрови стени, едната от които е декорирана с вертикална градина, е обзаведен така, че да изглежда като част от вътрешното интериорно пространство.

На фона на „живия зелен тапет”, който се издига през двете нива на апартамента,  в тази стая на открито са разположени  антична мраморна камина, изящна маса, столове и полилей от ковано желязо.

Идеята е тази част от жилищното пространство  да наподобява типичен за средата на 19-ти век  салон  в парижки апартамент.

За разлика от ретро-излъчването във вътрешния двор, същинският интериор е изпълнен в унисон със съвременните модни тенденции и прийоми.

Апартаментът създава усещане за особено, почти сюрреалистично размиване на границите  между интериор и екстериор, вътре и вън – ефект, постигнат чрез множеството слоеве на прозрачни и огледални повърхности, присъстващи почти навсякъде в жилището.

Противопоставянето на оригиналните структурни елементи на старата сграда с модерни материали и минималистични форми води до наистина невероятно блестящ резултат – едно жилище, в което граници между минало и настояще, вътре и вън, интериор и екстериор просто няма!

 

Да се разходим заедно поне за кратко – там някъде, в сърцето на Париж!

 

Галерия:

 

 

www.ateliersmichaelherrman.com

 

Споделете тази публикация

Post Comment