Дневната днес – съвкупност от много функции

30 идеи за зониране на функционални кътове в дневната

 

Какво е дневната за всички ни? Мястото, в което цялото семейство се събира на кротка, а понякога и несъвсем такава раздумка, мястото, в което посрещаме канени и неканени гости, мястото, в което най-вече си почиваме в края на деня в часовете, преди да угасим лампите…

Зониране с бар-плот

Да, така е, дневната е пространството днес, което сме натоварили с най-много функции – факт, чрез който съвременното строителство ни провокира да намерим най-удачния вариант за съвместяване на всичко, което е необходимо наред с изискванията за комфорт и уют.

Бар-плот отделя кухнята

Всъщност, във всички жилища – малки и по-големи, дневната отдавна се наложи като едно отворено общо пространство – има си и предимства, има и недостатъци, но реалността е такава.

Малък бар-плот

И точно по тази причина всички функционални кътове, които са ни необходими – за готвене, хранене и отдих, трябва да намерят формулата за мирно съвместно съжителство. Но все пак, винаги търсим някакъв начин да ги обособим – с цел по-голяма интимност на различните социални дейности.

Модерна дневна

Вярно е, че самите мебели и тяхното структурно разположение предполагат обособяването по функции, но все търсим и друг начин да подчертаем колко голяма е малката ни дневна!

Зониране с бар-плот

Някога на почит бяха плъзгащите или портални стъклени врати, зад които мястото, отредено за кухня, оставаше скрито за очите на гостите.

Кухнята е отделена с плъзгащи се врати

Е, днес отдавна не е така, дори и заради факта, че комуникацията с домакинята, развихрила се край печката, е за предпочитане, отколкото самотната й изолация…

Дневна с бар-плот

Днес може би най-широко разпространеният модел за зониране на интериорното пространство на дневната е този, в който висок бар-плот отделя кухнята от трапезарията или от къта за отдих.

Идеи за зониране на интериора в дневната

Разбира се, има и други варианти. Частично изградените стени с гипсокартон са добро решение, особено ако разпределението на дневната позволява на тази стена да се постави TV.

Частично изградена стена с гипсокартон

С помощта на този материал могат да се изградят арки и сводове с интересен дизайн, които да отделят някой от функционалните кътове – най-често това е този за готвене.

Арка отделя кухнята

Тъй като този начин на зониране е свързан със строителни процеси, които не са ни най-любими понякога, една висока етажерка с отворени рафтове може да свърши почти същата работа.

Отворени етажерки

А защо не и ажурна декоративна стена от ковано желязо или параван, изработен на принципа на японските щори? Преградна стена с бамбукови стъбла би изглеждала дори повече от оригинално.

Японски щори

Декорация с бамбук

Леки ефирни завеси между различните кътове също са добро решение, което внася в атмосферата на дневната и доста екзотичен привкус.

Декорация с ковано желязо

Понякога в дневната се налага да се постави и кът за сън – модерните маломерни ателиета, които май най-вече са модерни, защото са достъпни и за хора със скромни възможности, съвсем млади семейства или студенти, налагат предвиждането и отделянето на нощна зона, особено в случаите, когато разтегалният диван в къта за отдих не е от най-удобните.

Етажерка отделя зоната за сън от къта за отдих

В такива случаи зонирането е позволено с всякакви познати до момента начини. Та дори и със стъклени преградни стени, украсени с плътни щори за повече спокойствие и интимност.

Зониране в ателие

Обичаме да повтаряме, че твърде често всичко започва от само една идея – е, ние сме събрали за вас цели 30!

 

Галерия:

 

 

 

 

Продукти в магазин Жилища 

……………………………………….

 

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment