Когато нищо не е такова, каквото изглежда…

Скритите умни достойнства на малко жилище

 

Задавали ли сте си въпроса как ще изглеждат нашите жилища в бъдеще? Не днес, не утре, а след още години, през които градовете ще стават все по-големи, а хората в тях – все повече?

Умните жилища на бъдещето

Вярно, мнозина си мечтаят за собствена къщичка някъде на фона на красив пейзаж в някое спокойно място, но различни обстоятелства преопределят живота ни да преминава сред сивата бетонна гора на градовете…

Масата е скрита в кухненския остров

И сред стените на тези градски мастодонти се проектират и изграждат все по-малки жилищни пространства, в които като че ли никога не стига мястото за всичко, което сме рисували в мечтите си…

Работен кът у дома

Но когато някой някога е казал, че малкото е повече, може би е имал предвид нещо като новия проект на канадската компания BosaSPACE ™?! В основата на модерното жилище е залегнала идеята за удобни и умно трансформиращи се пространства, в които на пръв поглед нищо не е такова, каквото изглежда, а много, много повече!

Кухнята се превръща в голяма трапезария

Цялата плеяда от мобилни, плъзгащи се и сгъваеми мебелни решения могат да превърнат интериора на дома в съответната функционалност –  в обикновена дневна зона, място за парти, спалня, стая за гости и т.н.

Място за парти

Дневен кът

Всяко ъгълче в жилището може да бъде запълнено или опразнено в зависимост от търсеното предназначение и желание на обитателите. Комбинацията от хитро измислени идеи позволява на малкото пространство да бъде използвано  по няколко различни начина, за да отговари ефективно  на постоянно променящите се условия на живот на съвременния живот. Сякаш цялото жилище  е многоизмерно и преливащо от динамика.

Допълнително легло е скрито зад ТВ-къта

През сутрешните часове кухнята предлага уютен кът за закуска, после може да се превърне в работен кът, а вечер – в трапезария за поне 8 гости и приятели. И всичко това с помощта на изтегляща се от кухненския остров  модулна маса.

Спалнята е скрита в стената

Легло и диван - 2 в 1

Спалнята е скрита в стената зад големия диван в дневния кът – с няколлко движения тя се появява или скрива в различните часове на деня.

Стая за гости при необходимост

Плъзгащи се стени отделят различните кътове

Друго място за сън е замаскирано зад стената с медийния кът – тази трансформиращата се мебел може да предложи както допълнително място за сядане, така и подслон на окъснели гости.

Време е за сън!

Всички тези кътове могат безпроблемно да бъдат отделени с помощта на плъзгащи врати, за да се постигне атмосфера на уют и интимност, когато е необходимо – а в обратен случай, те се скриват в нишите си и всички пространства се сливат в едно общо хармонично цяло.

Система от плъзгащи се врати осигурява интимност при необходимост

Макар и дошли от далечна Канада, тези идеи биха могли да провокират и вдъхновят мнозина и у нас – за да опитат да превърнат малкото си жилище в едно истинско умно трансформиращо се пространство!

 

Галерия:

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment