Идеи и съвети за жилища под покрива

Когато най-добрите съседи са слънцето и луната…

Вероятно всички сме чели приказната история за Карлсон, който живее на покрива?! И предполагам, също така тайно или пък съвсем явно, сме завиждали на този изключително забавен герой за невероятната му способност да лети необезпокояван в небето над големия град?

А помните ли колко романтично си живееше той на самия покрив на стара сграда?

Тавани - подпокривни пространства

Е, ние сме обикновени хора и никой не може да бъде като Карлсон, но много от нас имат чудесната възможност да преоткрият пространствените резерви на таванските помещения под скатния покрив.

Тук не бихме искали да разглеждаме вариантите, които се срещат при мезонетните решения в новото строителство – а просто да подскажем някои идеи и да дадем мъничко съвети за усвояване на такива използваеми тавански помещения. Защото това е един от начините  за увеличаване на жилищния резерв.

Таван - детска стая

Много често стаята под покрива е като Пепеляшка в сравнение с другите помещения в същинските жилища, та било то и да е определяна като ателие или мансарда. Но и Пепеляшка може да се превърне в принцеса с предимството да има за съседи такива знатни персони като слънцето и луната.

Спалня, кухня, баня, гардеробно помещение – стаята на тавана може да изпълнява много различни функции, та дори и да стане пълноценно маломерно жилище. Но е добре при всички положения да се имат предвид  тези няколко съвета:

 

 1. Поставете пълноценен прозорец за максимално повече светлина

Прозорците могат да бъдат специално предназначени за наклон на покрива или конвенционални – за плоските части на стените. Важното е  да осигуряват максимален достъп на светлина и въздух: това е първата стъпка към пълноценното използване на таванското помещение.

Използваем таван с видими греди

Спалня на тавана

2. Забравете за скучните интериори

Под покрива конвенционалните интериорни решения не са забранени, но тук има страхотна възможност да се прояви нечий експериментаторски дух – смелите идеи и необичайните материали са добре дошли.

Иначе таванското ателие или стая ще бъдат просто като всички останали, а под звездите могат да се разиграят много по-зрелищни интериорни концепции.

Кухня под покрива

 

3. Подчертайте грандиозно покривния наклон

В подпокривните пространства дефектите, ако за такива приемем скосените стени и тавани, могат да се превърнат в ефекти! Може да се спори дали присъствието на греди е прието от привържениците на  фен шуй, но в повечето региони на света като декоративен акцент присъстват такива решения.

А защо таванското помещение да не наподобява на хижа в алпийски стил или на къща по Средиземноморието?! Като се добави и подходящо скрито осветление, ефектът ще бъде поразителен!

4.  Подходете творчески към ниските стени

Да, таванът не позволява в повечето случаи използването на стандартно обзавеждане и това може да подейства разтройващо на мнозина. Но всъщност получените ниши могат да провокират изграждането на много оригинални решения за организация на пространството.

А сръчни майстори и фирми за производство на мебели по поръчка има достатъчно на пазара.

Правила за тавани

5. Зонирайте пространството

Ако таванското помещение е достатъчно голямо, винаги има смисъл да бъде разделено на функционални зони. Но би било добре това да се случва не чрез преградни стени, а с помощта на декоративни приоми и дизайнерски методи.

И накрая остава само да решите кой ще владее новооткрития пространствен резерв – вие или порасналите деца!

Дневна зона под покрива

Споделете тази публикация