Многоликото лилаво – за любителите на екстремното и не само!

25 идеи за кухни в люлякови нюанси

 

Кухня в лилаво – съвсем доскоро подобна идея звучеше твърде екстремно за повечето хора и бе предпочитан вариант само от смелите любители на нестандартните решения. Но времената се менят, предпочитанията също и днес кухните в романтичните люлякови и теменужени нюанси са твърде често срещани не само в жилища, в които стопанката налага вкуса си на цялото семейство!

Идеи за лилави кухни

Кухня, изпълнена в различните вариации на тайнственото и загадъчно лилаво със сигурност придава особена яркост и характер на всеки дом, но точно поради голямата сила на този цвят е необходимо да се подхожда твърде внимателно към него при създаването на цялата интериорна композиция на пространството.

Теменужено лилаво в кухнята

Хаотичното смесване на цветовете без предварителна подготовка в редица случаи би имало не особено добър ефект – това се отнася за всички помещения на жилището, не само за кухнята.
Ако можем да формулираме някакво основното правило при оформянето на кухня в лилаво, то то било звучало приблизително така: в никакъв случай кухненският кът не бива да излъчва монотонност.

Кухня в тъмно лилаво

Психолозите твърдят, че прекомерното използване на виолетови оттенъци могат да предизвика пристъпи на тъга и дори депресия. Иначе казано, основната ни задача е правилният избор и съчетаване на цветовете в кухнята, за да се превърне тя в най-любимото кътче на цялото семейство в дома.

Лилави завеси

Най-добрите варианти за дизайн на люляково-теменужена кухня са всички фини нюанси на лилавото, чието силно излъчване да бъде леко успокоено с помощта на неутрални пастелни цветове като светло сиво и пясъчно бежово  или с нежността на бялото.

Лилаво и бяло в комбинация

Белият цвят е добър приятел на всички останали от палитрата, а на неговия фон лилавите тонове създават същинско усещане за свежа пролетна градина. Е, в градините обикновено преобладава зеленото, но в лилавата кухня с него трябва да се внимава – аксесоари в светло зелено или саксии с цветя ще бъдат достатъчни за доизграждане на образа на свеж пролетен ден.

Пурпурно лилаво

Лилавото може да се комбинира и със светли розови оттенъци, но този вариант ще придаде изключителна женственост на пространството, от което представителите на силния пол може и да не бъдат особено очаровани? Все пак, такъв романтичен облик е възможен, но първо трябва да се потърси съгласието на всички членове на семейството.

Лилаво и розово

Богатството на лилавия цвят се подчертава много добре от черно или тъмно сиво, стига помещението да не е с малки размери, защото тъмните тонове, както всички знаят, оптически смалява пространството.
Особен шик на кухнята в лилаво биха придали сребристистите повърхности и аксесоари. Ако домакинската техника или някои от елементите в обзавеждането са от инокс, то усещането за елегантност е гарантирано.

Тъмно лилаво в кухнята

Разбира се, би било чудесно, ако в лилавата кухня се добавят и аксесоари или дребни домакински уреди в подобен нюанс, стига да бъдат открити в търговската мрежа. Но съдове за хранене, кърпи или свещи са по-постижима за изпълнение задача, нали? Освен в близки до кухнята тонове, те биха могли да бъдат избрани и в цветовете на стените или подовата настилка.

Стъклен гръб на цветя

За да не изглежда кухнята в лилаво твърде монотонна, то тя би могла да бъде декорирана със стъклен гръб с цветни мотиви или част от предните й панели да бъдат украсени със самозалепващо фолио с предпочитани теми – цветя, пейзажи, градски картини или всичко, което би създавало радост и настроение на собствениците.

Принт на предните панели

При избора на кухня в цвят на люляк е необходимо да се вземат под внимание не само различните комбинации на тонове, но и размерите на помещението. И тъй като размерът има значение, отново ще подчертаем, че по-тъмните и силни тонове смаляват помещението, което не означава, че собствениците на малки кухни трябва да избягват лилавото – просто трябва да се спрат на по-светлите му варианти.

Принт-стъкло

Когато се избират завеси и пердета за кухня в лилав нюанс, е добре да се заложи на ефирни леки платове, та дори и би изглеждало чудесно, ако имат малко бляскав ефект. Дълги до пода завеси само биха подчертавали още по-ефектно избрания нюанс на лилава кухня.

Лилаво и бяло в кухнята

Много тъмни и плътни завеси не биха се комбинирали добре с лилавата кухня, но все пак, разчитайте и на собствения си вкус.
Подходящи за пердета и завеси цветове са цвят: розово, тъмно лилаво, лилаво, много светло или златно жълто, светло оранжево, някои нюанси на зеленото. Но всичко зависи все пак и от основният цвят на кухнята, разбира се.

Декорация на предните панели

Ако сте влюбени в многообразието на мистичното лилаво, не се страхувайте да експериментирате, защото този цвят има способността  да провокира силно въображението ви – за да сътворите своята уникална кухня.

 

Галерия:

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment