Кухня в банята, трапезария в спалнята…

Една история за големите възможности на малките пространства

 

Спомняте ли си онази стара българска приказка, в която, когато неволята не идва на помощ, главният герой запрята ръкави и сам се справя с бедата, която го е сполетяла? Е, тук ще ви разкажем една подобна история, но с тази разлика, че на помощ при разрешаването на един привидно невъзможен казус, се отзовават дизайнерите от студио  „Дизайн Бокс”.

И вместо в епилога, още в началото на нашия разказ ще подчертаем, че за креативните идеи няма невъзможни неща, когато талантът и оригиналният поглед върху само наглед обикновената житейска ситуация, вървят ръка за ръка!

План на апартамента

В нашия случай в епицентъра на създаването на един интерес интериорен проект се озовава малко жилище с обща площ 55 кв.м, а как точно са се развили събитията относно неговото трансформиране, ще разкажат дизайнерите  Божана Йорданова и Мая Златкова:

„Както често се случва по нашите географски ширини, на голяма част от хората им се налага да бъдат много изобретателни, живеейки в малките панелни кутийки по две, три, а дори понякога и четири поколения под един покрив. По подобен повод, поради абсолютната необходимост от три помещения за сън за членовете на семейството на наш клиент, бяхме поставени пред задачата от двустаен да направим тристаен апартамент!

Жилището с обща площ от 55 кв.м се състои по архитектурен план от дневна, спалня, кухня, баня, тоалетна и мокро помещение.

Предишната баня = нова кухня!

Като начало желанието бе кухнята да се позиционира в банята, на която подовата квадратура е 3.1 кв.м. Въпреки многото изказани аргументи от наша страна за негативите на такова разпределение, все пак клиентът взе решението нещата да се случат точно по-този начин.

План на новата кухня

Изискването беше в кухнята да има: хладилник за вграждане, чекмеджета за прибори, миялна машина, мивка, абсорбатор, котлони и фурна за вграждане.

Гърбът на кухнята е декориран с принт стъкло

Използвайки съществуващия зъб на една от стените  (там, където са вертикалните щрангове и водомерите), направихме така разпределението, че миялната машина позиционирахме в ъгъла, под 45 градуса спрямо другите шкафове.

Миялната машина е позиционирана в ъгъла на 45 градуса спрямо останалите шкафове

Помещение без прозорци  и без естествена светлина си е меко казано потискащо – по тази причина се опитахме да внесем малко от свежест от природата в стъкления гръб на кухнята чрез принт с флорални мотиви  върху стъклото.

Аспирацията бе включена към  комина, който е към дневната, с изричното съгласие на съседите от горния етаж. Беше възможно да се отведе  и на фасадата на сградата, тъй като прилежащата стена е  „калкан“, но избора на клиента бе този вариант.

Банята се превръща в кухня!

Тъй като е баня все пак,  и  като такава си има  типичните елементи  за такова помещение,  ревизията за водомерите оставихме зад чекмеджетата, с изваждането на които се отчитат водомерите. За по-голямо удобство поставихме такива с дистанционно отчитане.

Предишната кухня = спалня с трапезария

Следващата стъпка в трансформирането на малкия апартамент бе бившата кухня – 8.7 кв.м, да се превърне в спалня с прилежащ кът за хранене.

План на помещението

Тук, по изискване на клиента, трябваше да поместим две легла, неголяма маса за хранене и шкафове за съхранение.

Кухнята се превръща в спалня

Тъй като  размерът на помещението не позволяваше  да поместим две стандартни легла, а разтегателните дивани, които се предлагат на пазара, не удовлетворяваха изискванията на клиента, поставихме едно легло и проектирахме диван, чието превръщане в място за сън се осъществява посредством изтегляне на левия подлакътник.

Диванът се трансформира в легло чрез изтегляне на левия подлакътник

В разтегнато състояние  една от възглавниците на облегалката се явява като продължение на седящата част и размерът от 160 см дължина става  198 см. В това състояние диванът навлиза частично в отвора на вратата, но тъй като използването  му  като диван ще бъде по–често, отколкото използването му като легло, за клиента ни това не беше повод за притеснение.

Телевизорът е поставен на подпрозоречния плот

Телевизорът поставихме на  подпрозоречния плот, който преминава в композиция от шкафове, завършваща с  декоративно перфориран елемент, скриващ тръбите на парното.

Масата за хранене

В крайна сметка, макар и не по стандартите, се отвори достатъчно пространство за разполагане на маса за хранене.

Предишната спалня = детска стая

Прекрояването на жилищната площ в апартамента продължи с преобразуването на спалнята в детска стая.

Детска стая с работен кът

Тук, освен обичайните мебели, е оформено и малък работен кът, състоящ се от бюро с възможност за завъртане на работния плот и освобождаване на пространство за игра. Шкафът до бюрото е добро скривалище за всякакви играчки.

При изместване на плота на бюрото се открива повече пространство за игра

Радиаторната решетка преминава  в протектор към  стената в  зоната на леглата.

Дневната = дневна + място за сън + трапезария

В дневната, която е най-голямото помещение в апартамента, за да осигурим още възможности за сън,  разположихме разтегателен диван, маса с механизъм, позволяващ промяна на работната височина на плота и секционни корпусни шкафове по цялата дължина на помещението.

Дневната - 3 в 1!

Така при необходимост холната маса може да се превърне в трапезарна, за да осигури място за членовете на семейството и техните гости.“

Е, неволята учи, казва мъдрият ни народ, но добрият дизайн реализира на практика и невъзможното – навярно вече сте се убедили в това, нали?

 

Галерия:

 

За повече информация и контакти:

Студио „ Дизайн Бокс ” ООД

Божана Йорданова – 0888 304 056

Мая Златкова  – тел. 0877 978 722

e-mail: designboxbm@gmail.com

 

 

 

Продукти в магазин Жилища 

……………………………………….

Споделете тази публикация

Post Comment