Дневна зона разказва снежна приказка…

Интериор на дневна в бяло, ледено синьо и дървесен декор

 

Всеки човек е попадал в плен на завладяващата, почти хипнотизираща сетивата прелест на зимните пейзажи, та дори и зимата да не е сред любимите му сезони. Има нещо особено привлекателно в ледената, почти синкава белота на снега, покрил планинските върхове – картина, от която трудно можеш да отделиш погледа си…

И всеки човек като дете, а защо не и дори вече отдавна пораснало, харесва приказки – една от причините може би е, че те почти винаги завършват с щастлив край, нали?

Приказката, която ще представим тук, е съвсем нова, модерна и… на интериорна тема, а как стигнахме до асоциацията с прясно навалял сняг и ледена синева, всеки би могъл да открие и сам. Особено след като прочете историята на създаването на интериора на тази дневна зона в бяло, която ни разказа инж. дизайнер Яна Мечкарова от екипа на студио „Kala Design“, автори на проекта и реализацията му.

Дневна зона в бяло и ледено синьо

„Може на някого да се стори странно, но този интериор е инспириран чисто цветово от великолепието на най-дълбокото и най-древно езеро на планетата, разположено в отдалеченото, студено и недокоснато от човека място, известно като Сибир. Там, сред суровата тайга, се намира огромното езеро Байкал – пълно със загадки, мистерии и основен герой в много, много легенди…

Първото ми усещане, когато влязох в апартамента, който граничи с парка Въртопо в столицата, и е с прекрасна гледка към снежната по същото това време Витоша, беше „ледено бяло-синьо“… Синьо усещане като простор и тишина, бяло като релакс и чистота…

Завладяна от тази ледено-снежна прелест, започнах да изграждам интериора на дневната зона като част от гледката навън – такава, каквато се запечати в съзнанието ми в онзи първи миг.

Дневна зона в бяло и ледено синьо

За целта оставихме стените на дневната чисто бели, а кристалните, вградени осветителни тела на тавана, се отразиха с леден пламък в италианската мазилка на тавана, която има блед синкаво сив оттенък – почти като кристално чистата вода на Байкал, особено през пролетта.

Подсилихме ефекта със скрито LED осветление. Подът е покрит с ламиниран паркет на Егер с декор на състарени от времето дъски, по които са останали сякаш бели и сини следи от боя.

Дневна зона в бяло и ледено синьо

Така завършихме рамката на идеално снежната среда, в която исках да поставим мебелите с тъмно кафяв, все още „блатен“ бор,  декор. Точно като цвета на ценната дървесина, която се добива от тайгата край езерото Байкал.

Дневна зона като бяла приказка

Долната част на кухнята и ламперията срещу нея са точно такива. Масата и столовете в къта за хранене също балансират със своето топло кафяво на облицовката с цвят на избелен дъб над и встрани от трапезарията.

Дневна зона в бяло и ледено синьо

Бар плотът, който разделя зоната на кухнята от зоната за хранене, е снабден със своя светеща витрина за вино на тясната си страна. Височината му е сравнително ниска и не спира притока на естествена светлина към кухнята.

Дневна зона в бяло и ледено синьо

Горният ред на кухнята, изпълнен в бяло, снабдихме с локално осветление във витрините и скрито над плота. Отварянето на всички вратички се осъществява без дръжки. За целта е предвидена специална лайсна под плота, която осигурява луфт за удобен захват. При горните шкафове е заложено PUSH отваряне, съчетано с плавно прибиране.

Дневна зона в бяло и ледено синьо

Огромният диван в къта за отдих е обърнат с гръб към кухнята и е специално позициониран с гледка към прозореца. Така символично ежедневието остава зад гърба на собствениците и те максимално ще могат да си почиват, когато са у дома.

Дневна зона в бяло и ледено синьо

На стената срещу него проектирахме  композиция от шкафове и полици, а в ниския шкаф с ТВ  вградихме биоетанолова камина. За облицовка около камината използвахме бял технически камък – с „ледени жилки“, както го нарекоха колегите, които го обработиха.

Дневна зона в бяло и ледено синьо

Акцент в синьо-бялата ни ледена сибирска феерия е натюрморт с маслени бои на стената над дивана, нарисуван от лелята на клиентката ни. Тази картина сложи финален щрих на интериора и оживи дневната зона с много свежест, лекота и топлота.“

Езерото Байкал вероятно още дълги години ще пази тайните си и ще продължи да привлича хората със загадките и мистиката, които предизвикват учените и човешката фантазия, но в интериора на тази дневна загадки вече няма!

Интериорната ни приказка за дневна зона в бяло и дървесен декор е с предизвестен щастлив край – и ново начало за собствениците на дома под знака на функционалност, уют и хармония през всички сезони!

Галерия:

 

За контакти:

Студио „Kala Design“ –  www.kala-design.com

гр. София, ул. Кутловица, №41

Телефон: +359 888 780 852

 

…………………………………………

 

Споделете тази публикация