Интериорните стълби

Стълбата – нещо повече от няколко стъпала

 

Присъствието на стълбите в интериора е цяла философия

Здравейте! Къде сте в момента? Вероятно в къщи, а може би в офиса, или на някое още по-приятно място?

А как стигнахте дотук?  По най-удобния за вас начин, но неизбежно е, както и да сте минали, да не сте преодолели поне няколко стъпала.

Стълбите – това не е просто механичен сбор от няколко стъпала, които ни помагат да преодолеем различни наклони и височини. Те не са само необходимост. Присъствието им в интериора или екстериора е цяла една фисософия, защото разнообразието от форми и размери превръща тозит елемент от заобикалящата ни среда в една необятна тема.

Елегантни и ефирни интериорни стълби

Най-общата дефиниция, характеризираща стълбата е: свързващо звено между различни нива. Конкретно, необходимостта от стълба в самото жилище, или т.нар. интериорна стълба, възниква при двуетажните еднофамилни къщи, мезонети, тавански помещения, непосредствено над жилището, при помещения с различни нива и др. Но освен тази ясна функция, стълбата играе и още една важна роля – като част от интериора, тя участва активно в оформянето на неговия стил и от чисто комуникационен аксесоар, тя може да се превърне във водещ интериорен акцент.

Проектантът на жилището определя мястото на стълбата, а  съвременната  архитектура дава все по-големи възможности за изработване на оригинални и бутикови модели стълби. Всяка стълба се проектира според пространствените възможности на дадено жилище, но по възможност е добре да се вижда цялата, или поне голяма част от нея.

Вита стълба с елементи от ковано желязо

При проектирането на дадена стълба, от особена важност е и мнението на собствениците, които в доста случаи се интересуват преди всичко от най-икономичното й позициониране в пространството.

Изискването за височина на стъпалото в стандартна вътрешна стълба е не по-голяма от 18-19 см, но при икономичните варианти се допуска височина 21-22 см. Това определя  и широчината на самото стъпало – при икономичните може да бъде около 22 см, докато удобството и безопасността изискват ширина мин. 25 см. Дължината на стъпалата варира, но минимално може да бъде 80- 100 см.

Стълбищната конструкция може да бъде бетонна, железобетонна, метална или дървена, а има и различни комбинации между материалите – метал и дърво, метал и стъкло.

Много важен елемент, неделим от общата конфигурация на стълбите, е парапетът. Той определено е най-сложната и скъпоструваща част от стълбата, но същевременно и определя уникалността на всеки модел. И най-обикновената стълба, украсена с оригинален парапет, се превръща във водещ интериорен елемент.

Видовете парапети са: вертикални – при тях използваните балустри се разполагат на не повече от 12 см помежду им, съобразено с мерките за безопастност; парапети тип пано, които включват орнаменти от ковано желязо, стъкло и дърво, и хоризонтални, които обикновено са от метални елементи.  Съвременните производители на парапети използват различни материали и комбинации между тях за изработването им: дърво, черен метал, месинг, инокс и стъкло.

Изцяло завършена интериорна композиция - хармонична връзка на стълбата с камината

 

Видовете стълби се класифицират в следните групи:

Прави, вити, разгънати, П-образни, Г-образни, тип Пачи крак.

Изборът на вид стълба се обуславя от възможностите на помещението – докато за правата стълба е необходим повече простор, витите могат да се проектират и в по-ограничено място, а разгънатите, със своя параден вид са подходящи за по-щедри пространства в обществени сгради.

Много често стълбата е израз на персоналните виждания в търсене на най-доброто и извън нормите. За това в известен смисъл можем да кажем, че създателите на стълби са творци.

Стълбите освен естетически и функционално издържани, трябва да бъдат и безопасни при ползване. Затова специалистите препоръчват стълбите да са с еднаква дълбочина на стъпалото, да не са прекалено стъмни и прекалено тесни, за да се улесни преносът на едри вещи. Стъпалата по принцип трябва да имат противоплъзгащи се бордове, особено, ако използваните материали са гладки и хлъзгави. Доброто проектиране на стълбата предпазва от инциденти. За да се избегнат инциденти при ползване на стълбите, те трябва да са добре осветени и прекъсвачите да са на удобни за включване места.

Когато трябва да решите каква стълба да изберете, оставете се да бъдете вдъхновени от новото, необичайното, понякога ексцентричното, а после с помощта на професионалисти да реализирате вашия проект.

Конзолна стълба - перфектно изпълнена , видим стоманобетон

 

 

Вити стълби в магазин Жилища 

 

Тавански стълби, сгъваеми – дървени и метални  

 

Споделете тази публикация