Когато мечтите се сбъдват навреме…

Интериорен проект на къща с изглед към Рила

 

Всички обичаме да мечтаем с надеждата, че поне някои от тези ни блянове ще се сбъднат – утре, вдругиден или когато и да е… И може би най-любимата ни мечта е тази – за свой собствен дом, малък или по-голям, но само наш си!

И както се случва в живота, нечии мечти наистина се сбъдват – къщата, чийто интериорен проект ви представяме, е нагледен пример как мечтата на едно младо семейство с 3 деца се сбъдва съвсем навреме!

Къща в полите на Рила за младо семейство с 3 деца

Автори както на архитектурния, така и на интериорния проект на сградата, разположена в полите на Рила планина, са арх. Алина Иванова и арх. Стефан Вълканов.

Целият архитектурен проект на къщата с РЗП – 200 кв. м можете да разгледате ТУК, а за работата си по интериорното решение на жилището ни разказаха самите архитекти:

„Основното нещо, което вълнува всеки, който планира построяването на свое ново жилище, е как ще изглежда то не само отвън –  ето защо ние  предложихме на нашите клиенти и интериорно решение за къщата, която им проектирахме.

Дневната зона обхваща двете нива на къщата

Самата къща е двуетажна, с дневна зона, разположена и на двете нива,  обединени в общо пространство.

Дневна зона с камина

На първото ниво разположихме дневната с трапезарията и кухнята с обща площ 50 кв.м и ги свързахме с дневната на второ ниво в общо пространство, изпълнено със светлина и топлина.

Кът за отдих в дневната

Дневната, трапезарията и спалнята са ориентирани на юг и с излаз на терасата. Големи плъзгащи се витринни прозорци приобщават тези помещения към пространството на двора и осигуряват крайно необходимите светлината и топлината в тях.

Дневната зона е с големи витринни прозорци

Отчитайки красотата на природата, тишината и желанието на нашите клиенти за спокойствие, решихме да насочим обзавеждането на дневната зона и трапезарията към  външната среда, а основен акцент вътре да остане камината, намираща се между тях.

Кухня

За да запазим пространството и светлината в жилището, заложихме на белия цвят и светлите материали. Избрахме бял латекс за дневната зона, светъл паркет за пода и светло дърво за мебелите. „Облякохме“ камината в натурален светъл камък.

Дневната е ориентирана на юг

Решихме да използваме стъклото колкото се може повече, за да запази усещането за простор. Стъклена витрина отделя входното предверие и дневната, а парапетът на стълбата и на дневната на второ ниво също е от стъкло и скрита алуминиева носеща конструкция.

Спалня за гости

До дневната зона предвидихме спалня за гости със самостоятелен санитарен възел и площ 14 кв.м.

На второто ниво разположихме всички спални за семейството, достъпни от дневната на нивото. Всяка от тях е с площ от 14 кв.м.

Спалня с работна маса

За да спестим оскъпяването на къщата, взехме решение да използваме покрива като естествен таван за помещенията на второто ниво.

Осигурихме най-ниската част на помещенията на това ниво да са 1.55 м, а наклонът на покрива ни осигури височина от 2.50 м в средата им и над 3.00м в най-високата част на помещенията.

Спалня покривен прозорец Velux

Предвидихме покривни прозорци VELUX за всяко помещение. Освен покривните прозорци, спалните разполагат и със стандартни прозорци-витрини, предоставящи допълнителна светлина, гледка към двора и панорама към Рила.

Спалните разполагат и с панорамни прозорци

Във всяка от спалните предвидихме по едно двойно легло с тапициран гръб, бюро на колелца със стол и гардероб за дрехи и бельо. До всяко легло поставихме малки масички и нощни лампи. Отново заложихме на белия цвят за повече светлина, а носещата дървена конструкция на покрива използвахме за декорация на таваните.

Баня под покрива с вана и душ-кабина

На този етаж предвидихме една обща баня за семейството, но достатъчно голяма, за да я обзаведем с две мивки, WC, биде, душ кабина и вана, а сауната предвидихме непосредствено до банята.

Общата баня с вана и двойна мивка

В банята заложихме на еднакъв гранитогрес по стените и пода, стъклена преграда, отделяща душа от мивките, и фурнирован шкаф за мивките.

Верандата пред къщата

Общото пространство през двете нива на дневната зона в съчетание със стъклените витрини на първо ниво и покривните прозорци на второто ниво допринася за повишаване на микроклимата в помещенията.

Така концепцията на това интериорно решение през лятото ще осигури естествена вентилация на въздуха и охлаждане, а през зимните месеци ще даде възможност за  допълнително затопляне на пространството, понижавайки значително разходите за отопление и вентилация.“

 

Галерия:

 

 

За контакти:

арх. Алина Иванова и арх. Стефан Вълканов

gsm:    0897 823 685, 0898 677 083

e-mail: stefanvalkanov@abv.bg

 www.moderndesignarchitecture.com

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment