Параванът – екзотичен интериорен детайл

Далеч в древността като част от традиционното обзавеждане в Китай се появява параванът. Първоначалната функция на този аксесоар е да огражда и отделя някое свято място в храма или дома.

Столетия по-късно параванът излиза на мода в Европа. Практическото му приложение търпи развитие и фокусът се измества към художествената му и декоративна стойност.

Вече като произведение на изкуството, параванът украсява жилищното пространство, отразявайки развитието на различни художествени стилове. Често върху платната  са рисувани истински картини с модерни за времето си сюжети – пейзажи, митични сцени, светски събития и др.

Макар през по-голямата част на миналия 20-ти век параванът да е позабравен като декоративен елемент, то сега, когато отворените пространства в жилището са особено актуални, той отново навлиза като елемент в интериорното решение на дома.

В някои случаи на преден план излиза чисто практическото му приложение – да отделя различни зони и кътове, а в други – естетическата и декоративна стойност.

Това движение и изместване на използването на паравана като художествен или практичен елемент е истинско предизвикателство към фантазията на дизайнерите.

Метал, стъкло, пластмаса, текстил и хартия са основната база, на която въображението им създава невероятно атрактивни произведения.

Параваните украсяват със загадъчният си чар жилището и дори поемат ролята на водещ акцент, който  убедително побеждава всяка монотонност и скука в интериора чрез екзотичния си характер.

Споделете тази публикация