Какъв паркет да изберем?

Подове от дърво – топлина не само под краката

Закупуването на собствен дом е може би най-скъпата и ценна инвестиция, към която всеки се стреми да направи през живота си. За повечето от нас това се случва  веднъж и затова не е никак чудно, че правим всичко по силите си, за да е жилището ни красиво и уютно както за семейството ни, така и за всичките ни гости.

Подовата настилка е важна част от интериора на дома – неизброими са стиловете, материали, текстури, цветове и облицовки, сред които може да се избира, но всяко едно решение би придало различен вид и атмосфера на жилището, поради специфичните си характеристики.

Топлината и уюта на дървото са неподражаеми, както и луксът, който придава мраморът – изборът зависи единствено от индивидуалното предпочитание. И все пак, въпреки че теракотата, гранигресът и мраморът са по-лесни за поддържане, в съвременните жилища все повече се предпочитат дървените подове.

Да, приятно е през лятото да ходиш бос по хладните плочки у дома, но дървото придава топлина не само под краката, а на цялостното излъчване на интериора. И още нещо – стилът на интериорния дизайн е без значение, защото дървото успешно се адаптира към всяка среда, независимо от цвета и текстурата си.

Представителната форма и уютното излъчване на дървото в интериора все повече предопределя засилване на интереса към паркетните подови настилки.

Към настоящия момент производството на настилки от дърво може да се квалифицира в два основни типа – същински масивни паркети и ламинираните паркети.

При масивните паркети или тези,  които се правят от истинско дърво, съществуват следните разновидности:  т.нар масивни паркети,  многослойни паркети,  а комбинацията  между тях оформа третия тип, който се произвежда на основата на HDF плочи,  повърхността е естествен фурнир, а паркетите се наричат фурнети.

 Всички тези  видове подови покрития имат своите преимущества и съответно недостъци.

Най-големите предимства на ламинираните паркети са, че са евтини и влагопохлъщането при тях е редуцирано над 60%. Това не означава, че те не реагират на влагата, напротив, точно обратното. Те предполагат  една перфектна, почти огледална повърхност, при която обаче фугата излиза под 0.5 мм – за сравнение обичайната фуга при естествения паркет е 1-1.5 мм и по този начин тя изглежда  като наредени черни конци по  паркета, което не е естетически красиво.

При масивните паркети основното преимущество е, че  са естествен материал, който дава възможност за допълнителна обработка – позволява реновиране (циклене, преподреждане и др.), което увеличава продължителността му на  живот в рамките на десетки години.

Разновидността на масивните паркети – трислойните паркети, имат за цел да се коригира реакцията на естественото дърво на влага, което се получава чрез особената структура на дъската, която е тип “сандвич”. Или –  избират се три пласта различно по своя коефициент на влагопоглъщане дърво. Те се подреждат перпендикулярно едно към друго и по този начин слепени, образуват “сандвич”, при който е характерно противодействие между различните пластове по посока на изменение и по посоката на огъване.

Най–горният слой е т. нар. благороден пласт, който носи наименованието на дървото. Например, ако говорим за трислоен буков паркет, това означава, че горният слой е от бук, а останалите два слоя обикновено са от чамовите дървета. Избират се различни по вид иглолистнни дървета, за да може да се използва различният им коефициент на влагопоглъщане.

Когато тези три слоя се слепят един към друг, специфичното влагопоглъщане на бука започва да контрареагира на специфичното влагопоглъщане на останалите два пласта от чам. По този начин трислойните паркети реагират на влагата по същият начин, както реагират и ламинатите – заради тази причина трислойният масивен паркет може да бъде демонстриран като визия и опция по същият начин като ламината, със същите физически изменения, а разликата е в това, че са произведени от естествени материали, в които няма никакви примеси (формалдехид).

Характерно за производството на ламиниран паркет е това, че се извличат меките дървесни нишки, които се примесват със смоли и се пресоват. В зависимост от плътността на този материал има различни видове продукт, за чиито наименования обикновено се използват собствените им абривиатури, които също се определят от степента на плътност на материала.

Например MDF (middle drug) всъщност означава средно налягане, а HDF (high pressure) означава високо налягане. Затова MDF плочите, които са със среден натиск, се използват в мебелостроенето. Особено внимание се обръща на това, че колкото по-плътен е един материал, толкова повече натиск може да издържи и понесе.  Поради това при производството на паркет не се използва MDF, а се предпочита HDF.

Изборът на  най-подходящ тип паркет за различните помещения зависи от тяхното натоварване.

При използването на естествено дърво се има предвид, че материалът е по–мек, както и фактът, че естествените материали се променят с времето под външни влияния. По идентичен начин в естествената си среда дървото се променя под въздействието на различните природни явление, които се отразяват върху него под различни форми – различен цвят на отделните пръстени, чворчета и др. “повреди”. Поради това отделните паркетни дъски се подбират ръчно и се селектират предимно по цвят, като целта е да се постигне хомогенна визия на настилката.

При ламинирания паркет  еднородна визия се постига без никакъв проблем с помощта на компютърна обработка, избират се различни по вид шарки, дори наподобяващи “повредите”, които съществуват при естественото дърво.

При полагането на паркет от естественото дърво специалистите съветват да отлежи, за да се “намести” за срок от 1 година. След което е необходимо да се пренареди, като се залепи към основата. Това е технология, която рядко се прави предвид неудобствата, причинени от “кошмара” на повторния ремонт. Тъй  като тази необходимост често се спестява, след време се появяват проблемите, които обикновено се изразяват в разместване на пластовете и появяване на фуги между тях.

При трислойните паркети този проблем не съществува, тъй  като пластовете при тях  взаймодействат помежду си и почти веднага след полагането и полирането,  е възможно обитателите да се нанесат в помещението. Това е основна причина за предпочитанието към този вид настилка от гледна точка на качеството и лесната експлоатация, но разбира се, това прави този тип по–скъп от другите видове паркети.

Изправен пред  невероятно разнообразните предложение на пазара, всеки от нас трябва   преди всичко да знае какво точно иска да постигне със своя избор.

 
 

 

 

 

Споделете тази публикация