За красива и дълготрайна декорация с камък и керамични плочки:

5776
Разгл.
За красива и дълготрайна декорация с камък и керамични плочки:

Еластичните лепила за плочки от Баумит – добрият избор!

 

Всяко ново жилище е като основа, върху която да се развихри фантазията на собствениците, за да се превърне в уютен и красив дом!

Всеки дом с течение на времето придобива вид, който същите тези собственици решават, че вече не е това, което някога са харесвали и на преден план излиза сложният казус, наречен Ремонт!

Това не винаги е свързано с незабавна и повсеместна реновация на цялото жилище – може да бъде тази година кухнята, догодина дневната и т.н., и т.н.

Но дори и да не е така, дори и ремонтът да не обхване целия дом, то почти няма помещение в жилището, в което да не налага подмяна на декорацията, свързана с лепенето на керамични плочки, естествен или изкуствен камък.

Подовете в антрето, кухнята, често и в дневната, както и стените в банята са обикновено покрити с различни видове керамика или камък.

Пропуснахме спалнята, но декорацията с облицовъчен камък превзе в последните години и това жилищно пространство, а откритите тераси, често и фасадите на сградите също твърде често се облицоват със същите продукти – теракота, гранитогрес, камък.

Колкото и красиви да са те, колкото и пари да са вложени в закупуването им, изящните покрития могат да бъдат похабени много бързо с неправилен избор на лепилен разтвор, фугираща смес или ако се спести необходимата хидроизолация.

Добрият резултат от ремонта ще е сигурен, когато избраните материали са от надежден производител, който предлага на пазара цялостна система от съвместими един с друг продукти, и който консултира клиентите какво да изберат в зависимост от конкретните условия.

Многообразието от строителните лепила е предопределено от три основни фактора:

Вид на основата, върху която ще се лепят покритията – попиваща, слабо попиваща или непопиваща, стабилна или деформируема, бетон, циментова или анхидритна замазка, вароциментова или гипсова мазилка, зидария, вкл. с клинкер, лек или порьозен бетон, гипсокартон, гипсови блокчета, хидроизолация, EPS или XPS плоскости и др.;

Вид на покритието – мрамор, гранит, друг естествен или изкуствен камък, мозайка, стъклокерамика, клинкер, гранитогрес, теракот, фаянс и др.), порьозност, големина, цвят и повърхност (гладка, грапава или силно профилирана, полирана или матова) на плочите/камъка;

Условия на експлоатация – вътрешно или външно приложение, басейни, бани и тераси или сухи помещения, вид, големина и интензивност на натоварването, наличие или не на подово/стенно отопление и др..

Лепилата Баумакол се разделят на групи, в зависимост от якостните си показатели, еластичните свойства и дебелината на полагането им.

Те биват с нормални характеристики и специални. Тук ще обърнем по-голямо внимание на специалните лепила за плочки – Баумакол ФлексУни, ФлексТоп, ФлексМрамор медио, ФлексТрас медио и ФлексСпийд.

Всяко от тези лепила е разработено с идеята да изпълнява функциите си оптимално, при специфичните за употребата му условия, като същевременно да бъде и икономически изгодно.

Общите свойства на тези лепила са, че са:

  1. На циментова основа, свързват хидравлично;
  2. Водо- и мразоустойчиви – за вътрешно и външно приложение;
  3. Подходящи са за всички стандартни плочки, използвани в строителството – фаянс, теракот, гранитогрес, мозаични, клинкерни.

Баумакол ФлексУни е еластично лепило, което не претендира, че може да поеме много големи натоварвания на огъване и линейни разширения. От друга страна, то е специално разработено за лепене на плочки с ниска степен на водопопиваемост от страната на залепване (< 0.5 %), каквито са плочите от гранитогрес. Баумакол ФлексУни е с клас С2Т (EN 12004), т.е. за по-високо натоварване и с нулево свличане.

 

Баумакол ФлексТоп е висококачествено, еластично строително лепило с клас C2TE S1. Освен стандартните плочки с него успешно могат да се лепят голямоформатни плочи (до 60 см х 60 см) и плочи от естествен и изкуствен камък, чиято лепилна повърхност е достатъчно равна.

По отношение на основата, това лепило се използва за залепване на нови върху стари плочки (плочка върху плочка). То е често прилаган продукт при по-тежко натоварени в експлоатационно отношение помещения: за подове в магазини, хотели, заведения, обществени сгради, за подове с инсталирано подово отопление, както и при облицоването на басейни.

Лепенето с описаните две лепила се изпълнява по така наречения тънкослоен метод, когато лепилната смес се нанася на дебелини до 5–6 мм. Това ограничение идва от техните свойства, свързани с относително високата степен на съсъхване и свиване на обема по време на втвърдяване и набиране на якост, което може да доведе до промяна на геометрията на повърхността.

Ето защо, при лепене на по-големи плочи (до 1,0–1,5 м2) и такива от естествен или изкуствен камък с неравна повърхност, е за предпочитане използването на лепила за среднослойно лепене. При тях слоят лепило може да се нанесе с дебелина до 20 мм, без опасност от свиване и оттам компрометиране на крайната визия на плочите. В този случай по-дебелият слой лепило поема неравностите на основата под големите плочи или, съответно, обира неравностите при лепене на грубо издялани камъни по фасадните повърхности на сградата.

Лепилата, които Баумит България предлага за тези условия, са Баумакол ФлексМрамор медио (с клас С2ТЕ S1) и Баумакол ФлексТрас медио (с клас С2Т S1). Означението „медио” е за да подчертае, че те могат да се прилагат за среднослойно лепене. Както се вижда, и двата продукта имат сходни показатели по отношение на стандарта, с тази разлика, че първото от тях има малко по-дълго отворено време).

Какво ги отличава едно от друго?

Баумакол ФлексМрамор медио е с бял цвят, защото е създадено на основата на бял цимент. Това му дава предимството да бъде използвано в случаите на лепене на плочи от естествен камък с по-висока порьозност и с по-светъл цвят. 

В процеса на залепване циментовите частици от лепилото се издигат в капилярите на камъка и ако достигнат твърде далеч, могат да предадат цветови оттенък на повърхността на плочите (петна). Ако тези циментови частици са сиви, петната стават по-тъмни, докато при бялото лепило тези петна отсъстват или са едва забележими. Бялото лепило е особено подходящо и при лепене на стъклени, стъклофазерни и стъклокерамични плочки.

От своя страна, Баумакол ФлексТрас медио има специални добавки, които реагират със свободните молекули вар (CaO), налични в портланд цимента.

Те улавят голяма част от тях и ги свързват здраво в скелета на втвърдения материал, като така не им позволяват да се разтварят в преминаващата през слоя лепило влага, да се придвижват и изнасят с нея на повърхността на покритието (през фугите) и да се отлагат под формата на т.нар. изсолявания (грозни бели отлагания). Това дава възможност за широкото му използване във външни условия, особено в открити пространства, подложени на често въздействие на вода и влага.

Използването на лепилата Баумакол предоставя спокойствие и сигурност като същевременно ще допринесат всеки дом или офис да се превърнат в красиви и уютни кътчета за обитаване.

Още информация за лепилата Баумакол ТУК!

 

Галерия: