Ако прозорците можеха да избират…

Какъв ли вид вътрешни щори щяха да си изберат?

 

Дори ако прозорците можеха да избират сами своята декорация, едва ли изборът им би бил по-лесен, отколкото на всеки от нас – всички варианти вътрешни щори, предлагани на пазара са много ефектни и елегантни, в невероятно богата гама от цветове, десени и материали!

Щорите като елемент от обзавеждането отдавна не се вписват само в рамките на средство за предпазване от слънчевите лъчи. Функционалността и практичността им все повече се баласира с използването им като декоративно допълнение в интериора.

Щорите заемат значителна част от пространството и успешно внасят елегантен aкцент, както и подчертават формите на мебелите, цвета на стените или подовите настилки.

Основните видове вътрешни щори са:

Хоризонтални (венeциански) щори

Най–разпространен и икономичен вариант щори, които се предлагат в широка цветова гама, в т.ч., и в имитация на дърво. Монтажът може да бъде извършен между стъклата /за двукатна дървена дограма/ и пред стъклата. Използват се както в офиса, така и в дома, поради осигуряването на лесен контрол на светлината чрез движението на ламелите.

Вертикални щори

Представителни и естетични, съвремен аналог на пердета и завеси. Подходящи за плъзгащи се прозорци, големи витрини, за декорация на дома и офиса. Състоят се от алуминиев корниз и вертикални ленти от плат и различни механизми – за еднопосочно, двупосочно, смесено свиване и управление

Натурални (дървени) щори

За любители на натуралното са подходящи щорите, изработени от естествена дървесина като бамбук, палмово дърво и др. Щорите от дърво винаги успяват да впечатлят с първичната си красота, удобство и трайност, прекрасното ухание на дърво и меки тонове.

Римски щори

Римските щори внасят елегантен и неподражаем стил в интериора. С модерния си дизайн тези щори могат да бъдат прекрасен заместител на пердета и завеси, както и отличителен акцент в оформянето на вътрешното пространство.

Подходящи са за изпълнение и при наклонени тавани, скосени прозорци, както и за такива с трапецовидна или друга нетрадиционна форма.

Щори “Плисе”

Текстилните щори „плисе” са красиви, функционални и съчетават едновременно съвремен дизайн с атмосферата на традиционния интериор. Монтират се върху прозоречната рамка, което ги прави да изглеждат спретнато и прибрано, а едновременно с това – по-лесни за експлоатация.

Подхождат идеално на арки, капандури или наклонени прозорци. С тях се постига естетическа завършеност на интериора.

Щори Роло

Нещо различно като решение за интериора са щорите тип “ Роло “. Винаги стилни, изискани и модерни, просто различни от всички останали. Отличават се с минимално количество елементи, голямо разнообразие на цветове, надежден механизъм, както и неподражаема автентичност.

Могат да бъдат монтирани на почти всички форми прозорци.

Щора Японска стена

Този тип текстилни щори заместват изцяло класическите пердета. Подходящи са за прозорци с големи височини, за дълги витрини, както и за преграждане на помещения или обособяване на отделени пространства. Щорите Японска стена се изработват от същите материи както и римските щори, открояват се с лекота при движение на платната и леко екзотичен, стилен дизайн.

Вътрешните щори са отличен избор за слънцезащита и ефектна декорация. Удобни и лесни са за експлоатация и поддържане, а широката гама от цветове и материали позволяват съчетание с всеки интериор, внасяйки индивидуален стил и уют.

И все пак – ако можеха прозорците сами да избират, каква ли декорация биха предпочели?! Тъй като отговор на този въпрос едва ли по обясними причини някога ще получим, изборът е единствено наш… или ваш!

Галерия:

 

 

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment