Японска стена измества класическите завеси

8153
Разгл.
Японска стена измества класическите завеси

Прозорците поглеждат по “японски”

Влиянието на източните култури върху интериорния дизайн е безспорно – философията и мистиката, които идват от изток, предизвикват не само преклонение, но и подражание. Екзотиката и загадъчността на Изтока трайно покориха всички, които живеят на запад от мястото, където всеки ден се ражда слънчевият изгрев.

Естествено, заимстването на идеи търпи трансформации, наложени от ритъма и естеството на нашето съвремие. Източното интериорно влияние или пък модна тенденция, доведе до появата в нашите домове на характерните японските завеси, които ние наричаме щори “Японска стена”.  

Всички знаем  как изглеждат, но едва ли знаем какво щедро разнообразие могат да внесат в декоративните решения на интериорните концепции.

При щорите “Японска стена” всичко е гениално просто – абсолютно равни правоъгълни текстилни панели, окачени към тавана в горната си част.

Точно тази съвършена простота хвърля мост към  спокойствието,  характерно за интериора на японските къщи, подчинен на нормите на източната философия.

Панелите с геометрични правоъгълни форми могат да бъдат изработвани както  от плътни, така и от леки ефирни текстилни или синтетични материи. На практика представляват широки опънати платна плат, монтирани върху релса, захваната към  тавана.

Тези щори са идеален заместител на класическите завеси или пердета, още повече, че идеално хармонират на актуалните минималистични тенденции в обзавеждането. И това е напълно логично, защото стилът минимализъм е своеобразен наследник на японския интериорен стил и носи идентични характеристики.

 

Японските панелни щори са най-доброто решение, когато става въпрос за декорация на големи прозорци или се търси ефекта на параван, защото с тях могат да се преградят или обособят отделни вътрешни пространства, тъй като чудесно скриват от нежелани погледи. Същевременно такъв тип декорация е лесна за поддържане и почистване. 

Ако се търси максимално съответствие на японския стил, тогава е наложително да се  изберат щори в пастелни тонове – бели, светлозелени, розови или бежови.

Но за постигане на повече колорит или изисканост, са вариантите с ярки цветове,  десени с флорални мотиви или красиви рисунки на приказни птици.

 

Интериорното решение на дома може да получи още по-източен нюанс, ако в допълнение към завесите се добавят и подходящи аксесоари като малки възглавнички, вази, пана, килимчета или рогозки в такъв стил.

Но и в неутрален интериор  японските завеси са ефектен цветен акцент със своята изящност и простичка красота.

 

 

Ако търсите вдъхновение как прозорците и на вашето жилище  да погледнат на околния свят по японски, разгледайте нашите идеи – някоя от тях може да се окаже вашата!