Римски щори – елегантна алтернатива на стандартните завеси

6616
Разгл.
Римски щори – елегантна алтернатива на стандартните завеси

Да излезем от стереотипа на познатото в интериора!

Римски щори

Да, наименованието им говори само по себе си, че този тип декорация за прозорци датира още от времето на някогашната Римска империя!

Римски щори

Римските щори не са откритие, което правим днес – познати са отдавна, но използването им в интериорните решения на съвременните жилища стана значително по-чест избор през последните години.

Римски щори

Факт е, че тяхната сравнително проста конструкция се вписва много хармонично с принципите на модерния минималистичен дизайн. И въпреки строгите форми на този популярен стил, текстилните римски щори внасят голяма доза топлина и уют.

Римски щори

Този тип щори много повече се доближават до специален елемент от интериора, отколкото просто до стандартно средство за регулиране на светлинния поток, нахлуващ през прозорците.

Римски щори

Освен с артистичния си елегантен вид, римските щори съчетават в себе си лукса, модерността и уникалното присъствие на традиционната завеса с лесната поддръжка и мултифункционалност на щората.

Римски щори

По принцип използването на текстил в интериора на дома има за цел да се създаде специфична, изискана, нетипична, уютна и естетически издържана атмосфера в дома.

Римски щори - бежови

Точно такова усещане създават римските щори – те придават особено уютен и романтичен вид на дома, което трудно може да се постигне с който и да е друг вид щори. А разнообразието от красиви материи, лесни за употреба механизми и възможността за лесно почистване добавят значителни предимства към качествата им.

Римски щори на хоризонтални райета

Римски щори би бил изборът на всеки, който цели да излезе от стереотипа на класически завеси и пердета. Те предоставят невероятни възможности за изграждане на по-изчистен дизайн, който напълно съответства на духа на новото време и съвременното обзавеждане.

Римски щори - розови

Със своите правилни форми, римските щори създават илюзията на отделни пана на стената, които допълват декора на всяко едно помещение в дома – дневната, кухнята, спалнята, детската стая.

Римски щори - електриково зелени

И още – заради богатата гама от десени и материали, римските щори имат безброй варианти, съответстващи на всеки вкус и интериор.

Римски щори - махагон

В зависимост от търсения ефект – от по-плътни и тъмни материи до почти прозрачни тъкани, римските щори могат както да затъмняват успешно прозорците, така и да позволяват деликатно проникване на слънчевата светлина.

Римски щори

Cъcтoят се oт peлca зa зaĸpeпвaнe ĸъм пpoзopeцa и тeĸcтилнo плaтнo, ĸoeтo се пoвдигa и cъoтвeтнo cпycĸa дo жeлaнaтa ĸъм мoмeнтa пoзиция, пocpeдcтвoм нaдиплянe в гopнaтa чacт, пpи peлcaтa.

Римски щори

При спуснати щори, платът застава почти гладък пред стъклото, а при събиране – елегантно се надипля.

Много важно е да отбележим, че римските щори могат да се монтират към тавана, към стената или директно към дограмата на прозореца, което не е без значение, когато се цели спестяване на пространство, каквото изисква монтажът на стандартни завеси и пердета.

Обикновено римските щори се поставят над дограмата, където се надипля платът – така щората се спуска от тавана, за да се получи красив завършен вид на декора на прозореца. Повдигат се с помощта на вградени шнурове, които събират материята на сектори.

Не е задължително да се използват единствено и само римски щори – те успешно се комбинират все пак и със завеси и пердета.

Например, плътни щори с ефирни пердета или обратното – щори от ефирни материи с по-тежки и тъмни завеси. Въпрос на лични предпочитания и вкус, както и за всеки останал елемент, използван в интериора на жилището.

В зависимост от стила и цветовете на дома могат да се изберат най-различни варианти за текстил, от който да бъдат изработени римските щори. Те могат да бъдат едноцветни, пъстри, с ярки мотиви или съвсем семпли, в зависимост от това какъв е търсеният ефект.

А идеите в нашата галерия могат да послужат за ориентир дали бихте се доверили на римски щори – на тяхната елегантност и простичка красота, функционалност и естетика!

 

Галерия: