Живот сред цветя

577
Разгл.
Флорални елементи

Флорални елементи в интериора

Зимата е сезон, прекрасен по своему – пухкав сняг, снежни човеци, детски смях по пързалките, кристално свеж въздух и много, много емоции за любителите на зимните спортове. Един различен сезон, чиято цветова концепция се свежда до непреходния диалог черно-бяло.

Вярно е, че това класическо противопоставяне се използва доста често от дизайнерите както на различни модни линии, така и в интериорните решения. Един интериор, решен в бяло не винаги стои скучно и стерилно, няма спор че изглежда много елегантно, но много повече уют и топлина придават ярките наситени цветове – цветовете на пролетта, лятото и есента.

А още по-добре, ако самите характерни представили на тези сезони – цветята, са част от домашния интериор.

Въпреки, че модните тенденции се сменят всяка година и увлечението по един основен цвят се сменя само след няколко месеца с ново залитане в цветовата гама, флоралните мотиви винаги са били на особена почит.

Заради асоциацията с различните сезони или заради романтичната нотка, която събуждат, или най-вече заради свежестта, която внасят – цветята са елемент, който присъства в почти всеки дом. Върху дамаските на меките мебели, върху пердетата, покривките за маса, съдове и дори върху тапетите на стените – отделни цветове или цели композиции намират успешно приложение в интериора.

Флорални елементи

А и не е ли по-приятно да се събудиш с чаша кафе, от която приветливо те поздравяват свежи макове?

Да се сгушиш сред меки възглавници, облечени в истинска градина от плат е безспорно много по-приятно от същите удобни, но едноцветни декоративни елементи. Розите на дивана не само те приканват да се изтегнеш, но и изглеждат толкова истински, че сякаш се усеща сладкия аромат.

Обкичените с цвят завеси на прозорците са като проекция на истинската градина на двора, но с едно предимство – те цъфтят и през зимата!  Свежите цветя във вазата са като ароматен еквивалент на тези от покривката на масата, а плодовете от декорираранат с цветя фруктиера привличат не само погледа, но и апетита.

Магията на флоралните елементи

Всички цветя са прелестни, но все пак използването им като декоративен елемент в интериора е добре да става с мярка, за да не се  получи пренасищане от цветове и багри, които да въздействат подтискащо, вместо освежаващо.

Много уместно решение е комбинирането десени с флорални мотиви с едноцветни такива или с тъкани на райе – това съчетание е използвано  много често от дизайнерите, защото създава много уют и топлота на интериора.

Да се създаде градина, вплетена като интериорен елемент в жилището, има и още едно предимство – тези цветя ще ви радват много, но за сметка на това не искат никакви грижи!

Изкуството да експериментираш