Декорация от страната на изгряващото слънце

221
Разгл.
Японска декорация

 Япония е държава в Източна Азия, разположена в западната част на Тихия океан. Заема 3 922 острова с обща площ – 377835 кв. км и население 128 милиона.

 „Страната на изгряващото слънце“ е колкото очарователна, толкова и трудно разбираема.
Съхранила вековните си традиции, затворената навътре и отворената навън,  Япония е страна, надбягващата се с времето. Там период от 10 години са прекалено много.

 Небостъргачи, построени на земя, отвоювана от океана; говорещи хуманоидни роботи; нанотехнологии, чието технологично ниво е космическо; дигитални камери, чиито последни модели остаряват за месеци; пътища и автомобили, направени сякаш за изложба – динамика и непрекъсната промяна от една страна, характеризират тази уникална държава, и същевременно – опазване и придържане към традицията от друга.

Ниска масичка, характерна за японска дневна,  с чаен сервиз и копринени възглавнички за пода Типичен японски интериор в трапезария

Когато става въпрос за японски интериорен дизайн, трябва да знаем, че става дума за нещо повече от мебели,материали и материи.

Защото именно интериорът от страната на Изгряващото слънце пресъздава най-добре философията на живота, подчинена на хармонията.

Японският бит и култура са дълбоко вплетени във всеки детайл от домовете на Далечния изток. Водеща е хармонията и космическото спокойствие.

Най-важната част от източната култура са цветовете.
За японците като че ли съществуват два основни цвята – черно и бяло.

Това никак не е случайно,тъй като те символизират двете крайности, добро и зло, мрак и светлина. Съответно и двата цвята имат специфично приложение.

Градина от минерали с каменна масичка, украсена с релефни изображения Оградена с бамбукови стебла вътрешна градинка

Като цяло, черното се използва повече за външните стени и орнаменти, въпреки че е малко трудно да се споменава за орнаменти в култура, където водещият принцип е „малкото е повече“.

 Бялото заедно с други неутрални цветове като бежово и естественият цвят на дървото се срещат във вътрешната част на традиционните сгради.

По този начин се постига една умела оптическа илюзия, че това, което виждате отвън, изглежда по-малко, а това вътре – по-голямо. Хармония, ред и дисциплина лежат в основата на японската архитектура.

Декорацията в Япония се създава в непрекъснато търсене именно на хармонията между цветове и форми. Естествени материали като дървесината на бамбука и хартията участват предимно в създаването на изделия и мебели, където доминират чистите линии и геометричните форми, характерни за японските творци.

Подвижна преграда с две плъзгащи се крила и двойно легло Японска баня –декоративна табуретка, шкаф в цвят венге и табуретка

Мебелите в традиционно японско помещение се подреждат в центъра на стаята по такъв начин, че стените да са свободни, което напълно контрастира със западният стил, където мебелите са разположени по периферията.

Според японския стил всички предмети трябва да се геометрично точни. Всяка линия трябва да представлява прав вектор. В традиционните японски интериорни тенденции властват минималистичните линии. Най-важният елемент в стаята е масата. Тя е ниска и голяма, най-често от кедрово дърво, боядисана в черно. От особено голямо значение за японската украса и традиции е подреждането на масата, където често намират място съдовете от дървесина, които са умерено застъпени. За сядане се използват тънки дюшеци, които изпълняват функцията и на място за следобедната дрямка.

Показната строгост на подреждането при обзавеждането е свързана с  подчертано внимание към всеки детайл и тяхното съгласуване. Като цяло японската култура не се е променила съществено през вековете. Някои материали са заменени с нови заради бума на технологиите, но в основата й е традицията, чиито особено ярки белези са всемирна хармония и спокойствие.