Да си поиграем на декоратори

1712
Разгл.

Макиаж за жилището с интериорен текстил

Знаете ли каква е основната разлика между ремонт, било то и частичен, и интериорната декорация? Вероятно сами сте го научили от собствен опит, но все пак: първото е отговорна работа – изисква проучване, сравняване на ценови оферти, издирване на добри майстори, последващ контрол върху дейността им, изхабени нерви по ненадейно изникнали проблеми и какво ли още не…

А второто – декорацията, е изкуство и игра, защото: носи приятни емоции, лесно за научаване, а най-вече – може да се играе до безкрай или поне, докато носи удоволствие!

Не, не бихме искали да се бъркаме в сложната професия на интериорните дизайнери и професионални декоратори, а просто да подхвърлим различни идеи, които не са сложни за изпълнение дори и от начинаещи, а най-вече – не костват много на семейния бюджет!

И ако действително бихте искали да си поиграете на декоратори, най-лесният начин е да го направите с интериорен текстил, защото:

– действително не изисква големи инвестиции;

– има невероятно разнообразие от предложения на пазара на тъкани с различни структури и десени

– повечето от идеите могат да се реализират собственоръчно;

– декорацията може да съответства на настроението – повод може да бъде предстоящ празник, смяна на годишните сезони или просто ей-така;

– пусковият срок си определяте вие;

– ако резултатът не ви хареса, може лесно да бъде променен или най-малкото, да остане жилището в предишния си вид;

– Ефектът може да надмине всякакви очаквания!

Да започваме ли играта?

Интериорният текстил не е предназначен само за пердета, завеси, тапицерия, калъфи на мебели или покривала за леглата. С подходяща тъкан може да се направи ефектна разделителна преграда между различните функционални кътове в жилището, която със сигурност ще струва по-малко от стандартните решения за преградни стени, плъзгащи се врати или паравани.

Ефирни и леки материи с полупрозрачен ефект няма да отнемат от пространството или да го прекроят внушително, но създават илюзията за уют и уединение.

Друг вариант – винаги има в дома поне по едно кътче, което не бихме искали гостите ни да виждат, защото го считаме за недостатъчно изискано подредено… Няма проблем, ефирен воал ще го скрие, но и ще накара гостите да се чудят на креативното хрумване!

Друга идея – с остатъци от плат, вложен преди време в завеси или тоалет, или с нарочна нова покупка на такъв, могат да се изработят интересни пана, които да се превърнат в оригинален акцент в помещението.

Инвестицията в рамка, която и силната половинка може да сътвори и парчетата плат със сигурност ще бъде много по-малка от стойността на нова картина. Тук може да се подходи съвсем творчески и върху едноцветна основа да се налепят различни изрезки от плат, за да се получи пъстър колаж.

Още – сложили сте нови щори на прозорците, но не искате висящи пердета? Върху стария корниз може просто да се увие или преметне ефектно парче плат или наличен пъстър голям шал – със сигурност резултатът ще е интересен акцент, носещ настроение.

Единственото и може би най-важно условие в тази игра на декоратори е: да се търси хармония между всички цветове в интериорното решение на жилището и обзавеждането. Но това не е чак толкова трудно, защото основата в картината вече е поставена, остават само последните щрихи!

Е, ще играем ли?

Галерия: