Камини с каменна облицовка в различни стилове

1558
Разгл.
Камини с каменна облицовка

За повече уют и топлина във всяко пространство!

Всяка камина е много, много специален елемент в интериора на всеки дом. Освен факта, че такъв източник на топлина ще сгрява обитателите на жилището през студените месеци, то камините притежават и много висока степен на естетическа стойност, особено тези с каменна облицовка.

Камини с каменна облицовка

Всички хора имат своите предпочитания и вкусове, когато става въпрос за използваните материали при изграждане на интериорната картина на дома им, но едно е повече от ясно – различните модели камини с каменна облицовка винаги ще са на мода, независимо в какъв стил са изпълнени.

Камини с каменна облицовка

Може да се случи някаква актуализация или ъпргрейд на къта с камината, но едва ли някой ще реши тотално да се раздели с този източник на топлина, романтика и уют…

Камини с каменна облицовка

Всеки дом, дори и решеният в ултра модерен минималистичен стил е подходяща сцена за изграждане на някой от вариантите на камини с каменна облицовка – всичко се свежда до избора на модела камък.

Най-подходящи по принцип като изходен материал за облицоване на къта край камината са мрамор, гранит, варовик, декоративен бетонов изкуствен камък, но и също натурален речен камък или гипсови отливки.

Камини с каменна облицовка

Когато се търси определено рустикален ефект, то формата на камъните трябва да е видимо натурална, за да наподобява естествения вид на камъните в природата, съответно неправилни и ъгловати. Тези камъни се лепят един по един в предварително избран дизайн.

Камини с каменна облицовка

В модерните съвременни жилища биха отивали камини с каменна облицовка от по-големи гладки плочи или подредени хармонично сходни по размер и визия естествени или изкуствени камъни.

Когато плочите от камък са с подобни размери и са спретнато подредени, това придава модерно и елегантно усещане в атмосферата на интериора, а когато формите са неправилни и камъните относително грубо подредени, налице е същински рустикален ефект като на стара селска къща или хижа.

А камина с пламтящ огън в къща е точното определение за домашен уют – просто няма друг по-добър начин да го кажем.

Камини с каменна облицовка

Има материали, които изглеждат много добре, когато са съчетани – дърво и камък са идеалната такава двойка. Те са взаимно допълващи се и добавянето на дървена полица над камината или греди на тавана придават завършеност на целия интериор.

Камини с каменна облицовка

Факт е, че през годините дизайнът на къта с камина може вече да не е толкова любим на обитателите – напълно е възможно, особено при облицовките в рустикален стил с едър формат камъни да се промени цвета чрез боядисване, но трябва да се избере огнеустойчив вариант на покритието, например топлоустойчив латекс.

Все пак, всичко това е възможно в къща или в по-голямо жилище, където няма проблем да се изградят камини с каменна облицовка в рустикален стил, работещи на дърва.

Камини с каменна облицовка

Но в съвременните жилища, особено в големите градове, е доста сложно да се монтира камина на дърва – добра алтернатива в такива случаи са електрическите камини или камините на биоетанол. Вярно е, че ароматът и пукотът на горящи истински дърва няма как да усети при тях, но пък за сметка на това не изискват особени грижи и са много по-лесни за експлоатация.

Камини с каменна облицовка

Компромисът в тези случаи е оправдан, защото ефектът все пак си заслужава инвестицията в този източник на уют.

А в какъвто и стил да бъде избраният вариант от многото възможни модели камини с каменни облицовки, то неизбежно този кът на дома ще се превърне във фокусна точка на всеки интериор и на всяко жилище!

Галерия: