Цветни “зебри” на… стената и тавана!

1076
Разгл.
Декорация с райета

Декорация с райета – под покрива и на още други места

 

Много пъти сме се чудили, защо за маркиране на пешеходните пътеки по улиците са решили да изберат точно типа окраска на симпатичните обитатели на джунглите –  зебрите, ами не на някое друго животинче, например?!

Причини сигурно си има, но ние  бихме искали да се разходим заедно по едни пъстри и весели “зебри”, където светофари наоколо няма, джунгли също, а пътеките водят към… стените и тавана!

Декорацията с райета във всякакви цветове не е толкова популярна практика у нас, когато става въпрос за оцветяване на стени и тавани, и то особено в подпокривните пространства…

Но пък идеята си заслужава да бъде поне подложена на преглед и обсъждане от домашния съвет, ако предстои ремонтно преобразяване на усвоен таван или някое друго от помещенията в жилището.

Райетата не са много универсална идея, може би се срещат в нашите домове сред използваните колекции от тапети, но за сметка на това, оцветяване по такъв начин на част от стените и тавана е много популярна сред декораторите във Франция и САЩ.

Преди всичко, ако на дневен ред излезе подобно предложение за промяна на интериора, много е важно да се съобрази дали височината на помещението позволява използването на райета.

Всички дами със сигурност знаят, че хоризонталните ивици “разширяват”, а вертикалните  “стесняват” силуета – същото важи и за жилищното пространство.

Помещения с по-голяма от стандартната височина са добър обект за подобни експерименти, но най-успешни биха били в подпокривните пространства.

Шарените скосени тавани изглеждат много оригинално и забавно, но все пак и тук, както и в останалите стандартни помещения, би трябвало да се търси цветово равновесие и баланс спрямо основното интериорно решение.

Може би се питате къде райетата по стените и тавана ще намерят успешно приложение?

Спалнята, банята и най-вече детската стая са най-добрите кандидати в този случай, а причината е, че подобно решение е подходящо предимно за по-частни зони, отколкото в представителните, каквито са дневните и холовете на дома.

Въпреки това, ивици по тавана умерено могат да се  добавят също към трапезарии, кухни и коридори.

Ако по стените и тавана правилно се разположат пъстри “зебри”, ефектът може да бъде особено привлекателен, а за скептиците е на разположение нашата галерия с идеи!

Галерия: