Вълшебна Коледа с най-прекрасната елха!

1000
Разгл.

Как да запазим по-дълго свежо и красиво коледното дърво?

Коледа e светъл и изпълнен с вълшебства празник, но дали би бил такъв без присъствието в дома на коледното дърво?!

Едва ли, дори и да е мъничко, дори и да е изкуствено, точно това малко горско гостенче създава празнично настроение и носи радост не само на децата далеч преди и дни след суетнята покрай този специален ден.

Разбира се, чудесен избор за декорация на дома са свежите истински коледни елхи, най-вече тези, които са с коренчета и след празниците ще украсят градината край къщата или пространството пред жилищния блок.

По-масовият вариант са  рязаните дръвчета, но не е лесно да се запазят здрави и красиви във времето преди и дори малко след Коледа, особено ако малките наследници в семейството са настоявали да ги имат у дома още в началото на декември.

Все пак има малки трикове, чрез които зелената принцеса може да остане красива по-дълго, ако ги приложим.

Например, ако коледната елха се постави на място, далече от директната слънчева светлина, то тя със сигурност ще издържи по-дълго.

Много е красива гледката на празнично украсената елха в компанията на горяща камина, но… топлината на огъня не действа никак добре на зеленото дръвче.

За да се запази свежестта на коледното дръвче, то може да се постави в подходящ съд с вода направо с кръста отдолу, който го балансира. Или пък в стабилна ваза или бутилка с подходящ за дебелината на стъблото на дръвчето отвор.

И още един трик – ако се направят  с помощта на трион перпендикулярни нарези с дебелина около 1-1.5 см в основата на дървото, то те ще му помогнат  да остане по-дълго време в първоначалния си свеж вид.

Съдът, в който е поставена елхата, би могъл да бъде декориран с цветна хартия,  парчета плат или с останалите от украсата на дръвчето гирлянди. А защо пък да не се създаде занимание на децата да изработят специално за целта такива?

Трябва да се има също предвид, че прекомерното украсяване на елхата със светещи гирлянди от лампички може до доведе до изсъхване и ускоряване  на процеса на ронене на иглички – нещо, което май никоя стопанка на дома не обича, нали?

Мястото, където ще бъде поставено дръвчето трябва да съответства на големината му – съгласете се, че натикана в тясно ъгълче и най-прекрасната елха няма да изглежда никак добре, а това “сбутване” също ще й навреди.

Коледното дърво абсорбира влага и чрез своите иглички, така че друг начин за запазване на свежестта му е да се пръскат клончетата с вода поне веднъж дневно – така, както правим и със стайните цветя.

Все пак е задължително по време на това оросяване да не са включени светлинките на гирляндите, за да се избегнат неприятни инциденти.

Всички тези препоръки са пожелателни, но не и задължителни, защото по време на Коледните празници суетнята е толкова голяма, че човек забравя какви ли не други, далеч по-важни неща…

Ние ви споделихме някои идеи, а вие ще решите дали ще намерите време да се съобразите с тях!

Весела Коледа и щастливи празници на всички!!!

 

Галерия: