ЖИЛИЩА


“Живи” стени посрещат пътници на летище

Вертикални градини съперничат на световни шедьоври на изобразителното изкуство

Всички пътници, пристигащи на международното летище  Едмънтън, Канада, с изненада ще установят, че приветствие за “добре дошли” им отправя първо невероятна жива зелена градина на огромна стена.

Уникалната вертикална градина е създадена от Mike Weinmaster от ландшафтно студио Green over Grey.

Вдъхновение за това невероятно “зелено” произведение дизайнерът черпи от красотата и абсолютната независимост на реещите се в небосвода облаци, чиито форми пресъздава с помощта на истински растения. Цветове, шарки и текстури не са били изрисувани с помощта на четки и бои, а чрез засаждането на  над 8000 индивидуални живи растения, представители на 32 различни вида.
Във времето на някои от растенията ще бъде позволено да  израснат до 3 метра, за да се получи същински 3 D ефект. Засаждането на растенията имитира начина, по който те виреят хоризонтално в естествената природа, например в близост до водопади.
Общата площ на грандиозната жива стена е 1420 кв.м.

Проектът ще бъде финализиран през есента на 2012 г.

Освен като произведение на ботаническото изкуство, вертикалните градини добавят кислород, както и премахват въглеродния диоксид и други общи замърсители на въздуха в закрити помещения.

Студио Green over Grey е носител на множество награди за дизайн за своята работа, фокусирана върху създаването на ефектен и привлекателен стил на живот.