ЖИЛИЩА


Магията на осветлението в градината

Когато денят си отиде…

Когато денят си отиде и падне мрак, у дома просто включваме лампите. Но за да се случи същото и навън, в двора или градината, е необходимо предварително да се погрижим за вечерния им изглед.

Факт е, че осветлението във всичките му форми – традиционното електрическо или актуалните соларни осветителни тела, могат да създадат очарователна атмосфера във всяка градина, та дори и най-малката.

Градинското осветление може да се разгледа в два аспекта – практически и естетически. Естествено, няма как да не са свързани, но преди всичко осветлението трябва да осигури безопасност при предвиждване по алеите и пътеки на домашното съкровище, наречено градина.

А естетическата стойност на осветителните тела е, че те придават различен облик на всяко едно кътче, излагайки на показ даден детайл, интересен декоративен елемент или растителна аранжировка. И всичко това се случва, когато падне нощта…

Естествено, осветлението трябва да бъде и максимално енергийно ефективно. В тази връзка на преден план излизат соларните осветителни тела, които се захранват от слънцето и то – безплатно!

При избора на градинско осветление трябва да се вземе предвид задължително степента на влагозащита на съответните лампи – минимум IP 44, а за езера дори до IP 68.

Що се отнася до видовете лампи, градинското осветление като система включва външни стенни лампи, подови и свободно стоящи, които се поставят директно в почвата на ливадата, градинските алеи и лехи. Всеки може да се спре на вариант, който най-добре би подчертал красотата на собствената му градина.

Всяка градина е вълшебно място, а благодарение на добре подбраното осветление, след като денят си отиде тя заживява втори живот, разкриващ магическата й прелест!