ЖИЛИЩА


Цветни импресии за градина, мулч и фантазия…

30 идеи за градински картини, създадени с мулчиране

Да си нарисуваш картина в градината е твърде лесно – стига да имаш вдъхновение, нестандартен поглед върху наглед стандартни неща, воля, търпение и добро въображение! Цветя, храсти, алеи, ливада – и платното започва да се запълва, нали?

Но има и още един способ, който всеки градинар, по душа художник, би могъл да използва в създаването на своя домашен уникат и това е мулчирането.

Дори и на съвсем малка площ, с помощта на мулч могат да се сътворят зашеметяващи шедьоври, съчетани идеално с цветните лехи, зелени площи, та дори и детски площадки.
Мулчирането не само дава огромно поле за действие на въображението, но и има реална полза за градината, защото предотвратява прегряването на почвата, задържа влагата в нея и не позволява развитието на плевели, както и защитава земята през зимата от атмосферни влияния.

И още – в мрачни и усойни кътчета на двора или градината е трудно да се отглеждат цветя или трябва да се търсят по-непретенциозни видове, но мулчът успешно би ги заместил – както тях, така и тревата, защото той не изисква допълнителни грижи.

Традиционно мулчът е съставен от натурални дървесни кори или стърготини, но на пазара се предлагат и оцветени в различни нюанси видове – въпрос на творческото виждане на всеки е на кой вариант би се спрял за своята градина-картина.

Е, трябва да отбележим, че след зимния сезон се констатира загуба на първоначалния вид на мулча и ще е необходимо подновяване поне на повърхностния слой, за да се възстанови красивия декор.
Освен мулч с дървесен произход, успешно могат да се използват ситни бели или цветни камъчета.

Украсените с мулч лехи или кътчета не се нуждаят от прекопаване, поливане и плевене, за които традиционната градина изисква доста време и усилия – още едно предимство, което може да наклони везните в негова полза!

Е, да запрятаме ръкави – градината очаква своята нова картина!