ЖИЛИЩА


Почти като охлювчета, но не съвсем…

30 идеи за каменни градински спирали със зелени сърца

Обичате ли гатанките? Някоя като тази например: пълзи в градинката като охлюв, но не е охлюв, има си къщичка с градинка, но все на открито стои, обича и слънце, обича и дъжд, всички му се радват, но не всеки го има у дома си?

Е, доста импровизирахме и гатанката изобщо не е трудна, защото отговорът е пред очите ви – кокетните спирали от камък, с каквито би се го гордяла всяка градина!

Да сте правили ремонт скоро на къщата си? А да са ви останали парчета керемиди, тухли или наблизо край вас да тече река?

Защо питаме ли? Защото, ако ни отговорите утвърдително, то просто няма да имате никакво извинение, ако не се възползвате от възможността да си направите едно подобно градинско бижу… от остатъците от строителните материали или да се разходите наоколо с цел откриване на „съкровище“ във вида на големи и малки, кръгли или неправилни камъни!

Този тип градинки, гушнали в каменната си прегръдка свежи растения, са особено подходящи за отглеждане на билки, каквито всички използваме в домашната аптека или кухня, но и не само…
Формата на спирала също е твърде условна, защото всеки може да развихри въображението си и да създаде своя геометрична фигура, дори и такава, за каквато не сме учили някога в училище!

Но е факт, че кръгът се чертае най-лесно – избира се пространството, където ще извие снага бъдещата спирала, в центъра са поставя отвесно дървено колче, летва или каквото друго се сетите, после се завързва към него канап или някаква връв, нишката се изтегля и оформят границите на бордовете на спиралата!

За да бъде удобно поливането и брането на билките или цветята, които ще се засадят, препоръчително е диаметърът да не е много повече от 1 метър. Подреждането на камъните започва от периметъра към центъра, който представлява повдигнат концентричен кръг.

Камък по камък, тухли, керемиди, павета или бетонови блокчета – леко, леко и така чак до върха на спиралата! Не е задължително да се фиксират с цимент или хоросан, но ако решите и така да скрепите здраво стените на спиралата, също няма никак  да сбъркате!

Успоредно на всяка фаза или кръг насипвате и почва, за да легне върху нея най-горната част на спиралата, ако нямате достатъчно материал за суха стена на цялостна конструкция.

Ние тръгваме за лов за камъни, а вас ще оставим да се разходите в нашата галерия от идеи за каменни братовчеди на градинските охлюви!