ЖИЛИЩА


Кухнята вече не завижда на звездите!

30 идеи за окачени тавани в кухнята

Защо кухнята би могла да завижда на ярките звезди, обсипващи със сиянието си в ясна вечер помръкналото небе? Каква изобщо връзка бихме намерили между две толкова различни понятия, сигурно ще ни попитате?

Всъщност връзка има и ние я открихме в… окачените тавани! Твърде лесно беше – окачените тавани са онова небе, което сами изграждаме в жилищата си, да не говорим, че твърде често формите, постигнати с помощта на всесилния гипсокартон наподобяват образите на реещи се по небето облаци…

А освен всички други предимства, които имат окачените тавани – да създават оригинална атмосфера и да скриват различни недостатъци по повърхностите на таваните, то те отдавна са се съюзили и то завинаги, със системите за осветление.

Скрито, вградено, лунички, висящи пендели или полилеи изглеждат съвсем, съвсем различно в компанията на окачените тавани, формирайки свое пространство в дневната.

Като стана въпрос за дневната – факт е, че в нейните предели по законите – писани или не, трайно и сигурно завинаги се е настанил кухненският кът. И макар това мирно съвместно съжителство да е неизбежно, за да има някаква логика в подреждането на отделните функционални зони в дневното пространство, търсим различни варианти за обособяването им.

Плъзгащи плътни или прозрачни врати, арки, а най-често с помощта на кухненски остров или бар плот това е напълно постижимо.
Но има и друг вариант, който макар и само зрително, би могъл да отдели кухнята от останалата част на дневната, предназначена за отдих и хранене – отдавна вече сте се досетили навярно, че имаме предвид окачените тавани!
С играта на техните форми визуално кухнята би получила известна независимост. Не е задължително цялата дневна да има свое „собствено небе“ – за обособяване на къта за готвене е достатъчно да бъде поставен само там окачен таван.

А ако все пак този тип тавани ви допадат, то в зоната за кухнята формата би било добре  да бъде малко по-различна от общата конфигурация, за да се постигне подобно оптическо разделение, както подсказва и нашата галерия с идеи.