ЖИЛИЩА


Килимът – център на вселената „дневна“

Стъпвайте спокойно, тази картина обича компания!

Нашата малка вселена – не е ли това за всички ни дневната зона в жилището? Там прекарваме в приятната компания на семейството си делничните вечери, там почиваме през уикенда, особено през по-хладните месеци на годината, пак там кроим планове и даваме воля на въображението и мечтите си…

Не знаем дали в космическите вселени има обособен център, но в домашната можем да си мркираме сами такъв с помощта на… килима!

Факт е, че в съвременните жилища, където дизайнът е подчинен главно на минимализма като стил, подовете – обикновено паркет, теракота или гранитогрес, не винаги са „наметнати“ с килим…

Но всички вероятно ще се съгласите, че този интериорен елемент внася много уют в помещението и създава някак си по-приветлива атмосфера! За чисто топлоизолацилационни качества, които създава един пухкав дебел килим е излишно да коментираме, но и не това е нашата цел, а да подчертаем естетическата стойност на този тип подова настилка!

Защото един килим наистина би могъл да се превърне както в събирателен център на цветовото решение на дневната, край което да се наслагват цветовете на останалото обзавеждане, така и да бъде ярък акцент в помещения, решени в неутрални пастелни тонове.

В шарките на килима могат да се преплитат нюанси, заимствани от цветовете на стените и мебелите, а ако самите те са пъстри, то килим в един цвят може лекичко да „укроти“ прекомерната жизнерадостност на атмосферата.

Кръгли, правоъгълни, квадратни, големи или по-малки – размерите на килимите са в зависимост от индивидуалните предпочитания и възможности на помещението.

О, и да не забравим – с помощта на какъвто и да е килим, поставен в зоната за отдих с мека мебел или под масата в къта за хранене може да се „рамкира“ по своеобразен начин функционалността на това кътче в дневната зона.

На пазара се предлагат толкова много изкушаващи предложения, някои от които можем да определим повече като картини, отколкото само като килим, но защо пък и подът да не заслужава такава украса?

Вярваме, че всичко това ви е известно, но просто искахме да ви покажем още идеи как килимът наистина може да се превърне в център на вселената „дневна“ – всичките 30 са на ваше разположение!