ЖИЛИЩА


Градинка на стената

Я, на стената все още има място…

Всички обичаме природата и се възхищаваме на зелената прелест на естествените растения, нали?

Но понякога свободното пространство у дома е толкова ограничено, че не е останала никаква възможност за изграждане на зелени кътчета със стайни растения в саксии или кашпи… Или почти съвсем никакво…

Да, съществува възможност да се окачат висящи саксии към тавана, но защо направо да не си посадим градинка на стената, та там все още има свободна площ?!

Вертикалните градини са страхотна идея за декорация на жилището или офиса с истински растения, която сравнително лесно би могла да се реализира, но все пак, консултацията със специалисти не е никак излишна.

Всъщност, вертикалните градини са изобретени от французина Патрик Бланк, а в основата на неговата идея е концепцията, че растенията наистина се нуждаят от вода, за да оцелеят, но не и от почва.

Вертикалните градини са не само привлекателен вариант за декорация, но носят и редица ползи. Осигуряват естествено овлажняване на въздуха в помещенията, където са изградени, създават прохлада през лятото и приятен климат през зимата.

Разбира се, ще са необходими познания за видовете растения, които биха могли да виреят на затворено пространство, както и начина им за разполагане и напояване, но може би първо е необходимо да се вземе решение за такъв зелен разкош у дома?

Идеите тук могат да бъдат вашето вдъхновение, а на въпросите за практическото им изпълнение, ако дизайнът на вертикалната градина е по-сложен,  могат да отговорят ландшафтните специалисти.