ЖИЛИЩА


Как балконът се превърна в цветен рай…

Идеи за китна градинка на малкия балкон

Мечтите са си винаги мечти и няма точно разделение кога са малки или пък много големи… Но е без особено значение дали мечтите за свой собствен зелен и ароматен рай са големи или малки, защото ако живееш в апартамент, те могат да се сбъднат съвсем лесно – и то на балкона, разбира се!

Не мислите ли, че на балконите можем да погледнем и като на едно твърде специално място – не, не като на  прозорец към околния свят, може би по-скоро антре? Почти звучи логично – ти си си у дома, но излизаш на балкона, а пред теб е всичко онова, до което погледът ти достига… Е, обратният вариант не е за предпочитане, особено ако живееш на нисък етаж, но това е една съвсем различна тема…

Главният наш герой тук и сега е малкият балкон, който с творчески подход и голямо желание може да се превърне в очарователна градинка и любимо местенце за отдих в топлите месеци. Е, макар и във въздуха, тази  мини-градина няма да е точно като онези на Семирамида, но може да бъде и по-хубава – поне според своите създатели, нали?!

На първо място на балкона разполагаме с определено пространство, рамкирано с парапет, който може да приюти окачени отвън или от вътрешната страна саксии и сандъчета с цветя. Не се страхувайте да използвате всичко, което ви допада като видове растения и декоративни елементи, защото дори и в една единствена саксия могат да се сътворят невероятно ефектни съчетания. По-скоро е важно да се съобразите с изложението на балкона и количеството слънчева светлина, която ще се грижи да се чувстват добре растенията.

После трябва да обърнем внимание на пода – изкуствената трева е добро решение за малкия градински рай, ако търсите максимално близка прилика с истинската градина.

Разбира се, за да бъде кътчето за отдих наистина удобно, трябва да има и местенце за сядане – за малка масичка и поне 2 стола или пейка все ще се намери свободно пространство. Ако може да се помести и диван, то разкошът вече ще е  пълен!

Не забравяйте, че балконът  е част жилището, така че трябва да се търси и стилово съответствие. Например, на апартамент в минималистичен стил биха подхождали елегантни  бели саксии с растения с високи прави листа, а на традиционен стил – дървени качета и кошници с пъстри цветя.

Ако решите да се отдадете наистина на мечтите си и създадете своя градинка на балкона, то всяка сутрин ще ви очаква една приятна изненада – напълно нова, свежа и невероятно красива гледка на вашия собствен зелен рай, та бил той и в миниатюрни размери!

.