ЖИЛИЩА


И градинката се настани… под стълбата!

 20 идеи за интериорни градинки в източен стил

Каква работа има градинката под стълбата, та нейното място е навън – под ласките на слънцето, милувките на вятъра и плачещия дъжд? И мястото под стълбата може да бъде много ПО-практично оползотворено с нещо далеч ПО-полезно – я шкафче, я масичка или работно кътче, защо да го хабим излишно?

И как тази градинка ще оживее в такова тъмно и дори мрачно пространство в сянката на стълбата? А ако забравим и да я поливаме, работата ще излезе съвсем напразна …

Да, такива са въпросите, които очакваме да ни зададете, но пък ние си имаме и готови отговори!
Мястото под стълбата наистина може да се използва с ред други предназначения , но едва ли ще са толкова ефектни като една градинка !

Защо да чакаме пролетта, лятото и есента, за да се радваме на градинката на двора – можем да си я имаме целогодишно и у дома! Вярно, обикновено под домашна градинка разбираме зимната градина на балкона или в пристройка до къщата, но идеите, които подсказваме са за друг тип градинки – такива, които не се нуждаят особено от поливане, и могат да съществуват спокойно на сянка.

Защото са градинки в т.нар. източен стил, при който главните „действащи лица“, са камъкът и водата. Те си противостоят, но и се допълват. Могат да се добавят и типично източни атрибути като бамбукови пръчки в качеството на ограждащи рамки или фон, единични По-големи и ситни бели речни камъчета или направо мозайка.

Как ще бъде подредена градинката, зависи от фантазията на домашния творец, но за ПО-голям ефект е добре да се помисли и за осветление на това тъмно иначе кътче – т.е., да се предвиди източник на електричество, защото соларни лампи тук няма да свършат работа.

Една миниатюрна помпичка за фонтанче, което да издава прекрасните бълбукащи звуци, също е добро решение. Мини-езерце е вече в сферата на пожеланията и във възможностите на най-големите ентусиасти!

Малко са растителните видове, които издържат на такова скромно присъствие на естествена светлина, но все пак могат да се намерят на пазара. Поставят се направо със саксийките сред камъчетата и се поливат според изискванията им за отглеждане!

Но като начало, вижте нашата галерия и после преценете дали градинката би могла да се настани под стълбите и във вашата къща!