ЖИЛИЩА


Добре си ни дошло, лято – заповядай в беседката!

Беседката в градината – къщичка, но не съвсем!

Какво по-приятно би могло от това да си имаш чудно местенце, в което през душните летни вечери да се наслаждаваш на приятната компания на близки хора, без да се боиш от капризите на времето? Разбира се, навесът на верандата също е вариант, но няма нищо по-богато на романтични емоции от малката къщичка без прозорци, сгушена между храстите и дърветата в градината!

Да, и друг път сме споделяли, че беседката е бижуто, с което би се гордяла всяка градина, а и нейните собственици, разбира се! Тези малки китни, обикновено дървени конструкции, са си същински къщички – имат си покривче, стени, понякога и порти, но си нямат единствено прозорци! Че как иначе – нали в това е чарът да бъдеш хем на открито, хем – не съвсем!

Да можеш да чуваш безпроблемно шепота на вечерния вятър, песните, посветени на залеза, които птиците неуморно повтарят, да виждаш звездите, танцуващи край луната в ясното небе…

Беседката е онова място, където можеш да избягаш от ежедневния шум и градска суета, заобиколен само от натуралната красота на частицата природа, затворена между границите на  градината.

Как да изберем най-подходящия модел беседка и да се свърже този декоративен градински елемент в цялостната композиция на дворното пространство?

Първата стъпка е всеки собственик сам да определи какво ще бъде конкретното й предназначение – дали само на кътче за отдих или ще съвместява и функциите на лятна кухня или хол. Това ще определи и размера на къщичката без прозорци – в зависимост от обзавеждането, което се предвижда да й се осигури.

После трябва да се помисли и за пътечката, която ще я свързва със същинската къща – дали ще бъдат стъпки от каменни плочи или цялостна пътека, е въпрос на избор в зависимост от разположението на беседката.

Добре би било наблизо да има и чешмичка, особено ако към беседката има изградено и барбекю. А формата и материалите, от които ще бъде изградена, зависи от предпочитанията на собствениците и определения за целта бюджет. Обикновено материалът е дърво, а формата – правоъгълна или шестоъгълна, по-рядко са кръглите варианти заради сложността на изпълнение.

Разбира се, въпрос на избор е и покривното покритие – керемиди или метални листове, а невероятно атрактивно решение е, ако короната на беседката е т.нар. „зелен” покрив.

Дори и само като присъствие, беседката променя до неузнаваемост общата атмосфера и изглед на градината, която с удоволствие би приветствала лятото с „добре си дошло”!