ЖИЛИЩА


По вълните на кухненските изкушения…

И още идеи за острова, който липсва на географските карти!

Когато се заговорим за острови, винаги като че ли първата асоциация е с екзотични дестинации, лазурно море, приказни плажове, палми, коктейли и каквото там още се полага на една мечтана ваканция…

Но има и друг тип острови, които са далеч по-достъпни в ежедневието, макар и също да плуват в море от чудесни аромати и кулинарни изкушения!

Разбира се, става въпрос за кухненските острови, които са част от доста по-скромните мечти на нежната половина от човечеството, нали?

От прастари времена, още от онзи незнайно кога случил се момент с изобретяването на огъня, хората обичат да се събират край него не само, за да се хранят заедно, но и за да побъбрят, да обменят някаква информация, да споделят с близките си своите тревоги или радости, или пък просто, защото им е приятно да са заедно…

Това е неоспорим факт, но тъй като истинските огнища май останаха приоритет на градините, в съвременното жилище тази роля изпълнява кухнята или кътът за готвене, а какво по-удобно местенце за сладки клюки има от острова, около който можеш да поседнеш на високо бар-столче или просто да се облегнеш, ако няма достатъчно място за сядане за всички?!

Независимо от стила и модела – класически традиционен или с авангарден дизайн, кухненският остров е чудесен помощник на всеки господар на кухнята чрез допълнителната работна площ, която предлага, а в редица случаи направо е приютил печката, мивката, котлоните, та дори и съдържа полезни местенца за съхранение на всякакви прибори и аксесоари.

Всъщност, не и необходимо да ви убеждаваме в ползата на този остров, край който никога не е самотно – само ще подскажем различни вдъхновяващи идеи за неговото преоткриване!

Единственият солиден аргумент за неговата липса във всяка кухня би била крайно недостатъчната жилищна площ, но с повече изобретателност изход може да се намери – стига наистина да сте готови да влезете в ролята на откриватели в безкрайния океан на въображението!