ЖИЛИЩА


Кухнята – красива и откъм „гърба”

Всичко в мен е хубаво!

Кухнята винаги е била най-важната фокусна точка в един дом – колкото и голям да е той, не само членовете на семейството, но и гости и приятели по един или друг повод винаги намират повод  да се озоват поне за малко и там.

Та точно затова кухнята освен функционална, трябва да е и достатъчно представителна – „за пред хората”, както обичаме да се изразяваме.

Един от сравнително лесните начини за преобразяване на кухнята е да се смени „гърба” й!

Не ни е точно известно защо тази част от стената между кухненските плотове и горните шкафове носи такова наименование, но това ще оставим на мебелните специалисти… Обикновено гърбът е нещо, което не се вижда веднага, а точно тези детайли от кухненското обзавеждане се виждат веднага и не могат да бъдат „скрити”, но терминологията е едно, идеите – друго, нали?

Та промяната само  на „гърба” на кухнята е вариант, който няма да „събори” драстично семейния бюджет, но ще промени почти изцяло декора на помещението и то, без да се навлиза в дебрите на страшната джунгла „основен ремонт”.

А когато става въпрос за този гръб-лице, опциите са наистина неограничени. Най-популярни, разбира се, са керамичните плочки, но има и още редица възможности – декоративен камък или тухлички, мозаечни плочи, плочки с металически ефект, цветно или рисувано стъкло, та дори и направо огледала, също влагоустойчиви тапети и т.н.

Важното е покритията да могат лесно да се почистват, тъй като са в близост с различни процеси, свързвани с готвене и миене, а също така – и да подхождат поне цветово на останалите елементи и уреди в кухнята.

Смесването на стилове може да бъде проява на смелост, но не винаги резултатът би бил успешен – съобразяването с цялостното обзавеждане не е  за пренебрегване.

Например, ако кухненските плотове са достатъчно цветни и ефектни, не е необходимо и „гърбът” да бъде също толкова бляскав, и обратното – за да не се размива ефектът на водещия акцент. Ако обаче плотовете са по-обикновени, дързък декор за стената над тях е напълно уместен.

Вероятно вече сте решили как вашата кухня ще бъде красива и „откъм гърба”, но все пак, хвърлете по едно око и на нашите идеи.