ЖИЛИЩА


Цветно настроение за светъл празник Великден!

Чук-чук, яйчице, имаш ли си сърчице?

В албума със спомени на всеки един  от нас на видно място със сигурност присъстват мили кадри от детството, напоени с аромата на дъхави козунаци, нарисувани с пъстри боички ръце и много, много усмивки и радостна суетня.

И когато дърветата започнат да ръсят с уханен дъжд от пъстри листенца земята, а цветята извадят на показ най-гиздавите си премени, всичко сякаш издава, че пролетта се готви за най-светлия празник – Великден! Чудото на възкресението на природата завладява и душите ни, готови за пречистване и просветление на прага на големия християнски празник.

Никой не си спомня точно кога е започнала традицията да се боядисват яйца като един от символите на светлия празник, но предания разказват, че когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император,  тя му подарила яйце, обагрено в червено, символ на кръвта на Христос.   Оттогава и до днес всички тачим обичаят да се подаряват боядисани в червено яйца на Великден като послание за lвъзраждането на живота.

 С течение на  времето започнали да се използват и други цветове, но първото боядисано яйце винаги трябва да е червено. Традицията  повелява още  с първото боядисано яйце да се натъркат челата на децата или се рисува кръст за здраве.

В България е прието яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота и до появата на изкуствени оцветители нашите баби са  използвали различни  отвари от билки и ядки. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

За още повече хубост на яйцата сръчните домакини и някога, и днес използват отпечатъците на листенца от магданоз или листенца, рисунки  с восък или с цветни моливи и боички.

Различни са техниките за украса на яйцата, но ефектът е винаги един и същ – прекрасен повод за събиране на цялото семейство и  за срещи с близки и приятели, с които да се сподели вълшебството на празника.

И точно в това може би се състои тази магия, която помним от детството си и се опитваме да предадем и на децата си – магията на възкресението на любовта, надеждата и вярата, че светлината на празника ще ни сгрява през всички следващи дни!

Честит Великден!