Декоративните ниши – островчета на лукса в интериора

Прозорец, който гледа… навътре в интериора

 

Ясно за всички ни е, че когато се каже “очите на дома”, става въпрос за прозорците. Така е, но има и един друг тип “очи”, които не гледат навън към околния свят, а са широко отворени… навътре към интериора. Това са декоративните ниши в помещенията.

Декоративни ниши от гипсокартон

Преди години декоративните ниши се смятаха за специална декорация, която присъства само в луксозните домове или храмовете. Съвременните строителни технологии дадоха тласък към все по-засилен интерес към изграждането на красиви “фалшиви” прозорци в жилищния интериор.

Декоративна ниша в антрето

Сега дори с минимални инвестиции всяко помещение би могло да притежава свое “островче на лукс”. Защо ги наричаме така?!

Обяснението е простичко – островче, защото са кътчета, предвидени основно за декорация, а лукс – защото в тях се поставят стойностни по една или друга причина предмети. Има и друго обяснение –  самото им присъствие може да се отчете като лукс и то не финансов – би могло и без тях, но ефектът, който създават, няма равностоен.

Декоративни ниши от гипсокартон

Пано - ниша

 

Абсолютно възможно е, ако се добави контрастен цвят, декоративна мазилка или декорация с камък (естествен или изкуствен), декоративната ниша да се превърне в основна украса на интериора.

Никой никога всъщност не е измислял нишите – те се появяват по естествен път в обитаваните от далечните ни предци пещери. Използвали са се за съхранение на различни инструменти, оръжия, съдове. Постепенно приложението им се разширява и така се раждат наново като архитектурни елементи.

Ниши на фон от камък

В съвременните жилища има 2 основни типа ниши – функционални и декоративни. Първият тип се използва абсолютно практично за максимално усвояване на жилищната площ – обикновено за вграждане на мебели и уреди, за изграждане на дрешници, килер, малък работен кът и т.н..

А декоративните се изграждат с помощта на сухото строителство съвсем целенасочено за добавяне на повече блясък и оригинално звучене на интериора. Обикновено за по-силен ефект се поставя и скрито осветление, което придава още по-голяма визуална дълбочина на нишата.

Декоративните ниши са мястото, на което идеално подхожда да бъдат поставени малки пластики, картини, вази с цветя, сувенири, аквариуми или дори декор за фалшиви камини.

Обикновено оцветяването им се прави в контрастиращ на основната цветова концепция нюанс, но има и варианти, при които подчертаването им става само чрез “рамкиране” на контурите.

Формите на декоративните ниши могат да бъдат твърде различни – от прости правоъгълни до сложни полукълба и куполи. Могат да се поставят и външни рамки от дърво или полиуретанови профили.

Ако декоративната ниша е определена за поставяне на произведение на изкуството, е важно да се избере цвят, текстура и осветление така, че акцентът да пада върху елемента, а нишата да бъде само достоен фон.

Разходете се из нашата малка галерия с идеи – може и да откриете точно онази,
която дълго сте търсили!

Споделете тази публикация