Букет от лилави аромати в спалнята

И спалнята запя: „аз съм само цвят лилав“!

 

„Аз съм само цвят лилав” бе рефренът на един шлагер отпреди доста години. И може би някои си го спомнят, но дори и тези, които никога не са чували песента, вероятно са  забелязали, че  посланието й напоследък се превърна в активен елемент в интериорните решения.

 

Лилави спални

Независимо от модните тенденции, лилавото се наложи като предпочитано  актуално  присъствие в интериора. Дизайнерите все по-често залагат на този ефектен, провокиращ понякога, но определено забелязващ се  цвят в различни по функция помещения на жилището.

Лилави спални

Не може да се отрече, че лилавият цвят привлича вниманието и ако сте се спрели на него макар и за частична декорацията у дома, ще спечелите заслужени овации.

Психолозите казват, че лилавото се асоциира със загадъчност, творчески нагласи, бърза възприемчивост на възвишени идеи, но и променливост. Художниците го предпочитат заради яркото му присъствие.

Лилави спални

Интериорните дизайнери смятат и то с право, че лилавото в най-силните му тонални проявления е доста екстравагантно решение за всекидневен интериор и определено превзема околното пространство.

Но леки лилави щрихи и акценти се съчетават съвсем успешно с бяло, сиво и черно, а особен аристократизъм излъчва комбинацията със златисто жълто.

Лилави спални

Феновете на лилавото непрекъснато се увеличават и по наши наблюдения този цвят като че ли най-вече се предпочита при интериорните решения на спалнята.

Вероятно заради мистичното, загадъчно  и много, много романтично излъчване на цвета, който в живата природа се среща не толкова често, но сред едни от най-нежните и чувствени като визия цветя. И точно поради тези асоциации спалнята се оказва най-подходящия терен за цветови експерименти.

Дали ще се оцвети само една от стените в помещението или лилавото ще присъства под формата на декоративни акценти като завеси и пердета – изборът е индивидуален. Но най-безопасен може да се окаже вариантът с избор на на спално бельо – в един тон на някой от нюансите на лилавото или букет от близки тонове в десена.

Лилави спални


Светлите  нюанси на лилавото допринасят за по-силно романтично усещане.

Малко практични съвети:

  • Комбинацията от едноцветни десени и такива с флорални мотиви в лилаво създават по-класическа атмосфера в помещението.

  • Наситените и ярки проявления на лилавото напомнят за будоар в ориенталски стил на приказни източни красавици.

  • Най-тъмните и приглушени тонове от лилавата палитра ще добавят голяма доза мистика и чувственост.

  • Лилавото в комбинация с розово, бяло и пролетно зелено е страхотно подходящо решение за стаи на млади дами в сложната тийнейджърска възраст.

Ако харесвате ароматите на люляк, теменужки, лавандула или орхидеи, но все още изпитвате известни съмнения дали да се доверите на лилавото като присъствие във вашата спалня – потърсете вдъхновение от природата или… от нашите идеи!

Пътуването из вдъхновяващите лилавите варианти започва… сега!

Споделете тази публикация

Post Comment