Спалнята – в  ритъма на нощта

Комфорт в прегръдките на Морфей

 

С понятието “спалня”, етимологията на което идва от глагола “спя”, означаваме в ежедневието си две неща, тясно свързани – леглото, на което спим и помещението, в което се отдаваме на прегръдката на съня.

Спалнята е помещението, в което доказано преминава 1/3 от живота ни, следвайки логиката на устройството на човешкия организъм. Колкото и да сме притиснати от работа и проблеми, не е възможно да продължаваме безкрай – за да се възстановим, имаме нужда от сън.Казват, че обзавеждането на това помещение е израз на най-силна проява на човешкия егоизъм. И това не е лишено от смисъл – в това помещение всички се стараем да обзаведем максимално удобно, за да бъде почивката наистина комфортна.

И следвайки собствения си стремеж не към изява за пред гости и приятели, а към самите себе си, проявяваме най-ярко собственитe си характерни предпочитания. А и съзнавайки, че можем да скрием нощното си убежище от любопитни погледи, даваме абсолютна свобода на вихрите на фантазията си.

Какво все пак е най-необходимо на една спалня, което като рамка да послужи за доразвиване на връхлетялата ни интересна идея? Удобно легло на първо място, гардероб, и разбира се, тоалетка с голямо огледало. Върху тези основни параметри вече се доизгражда цялостната концепция на помещението, включваща цветово решение, осветление, аксесоари, завеси и т.н.

Забележително е разнообразието на модели за обзавеждане на спални, което се предлага днес на мебелния пазар.  Български и чужди производители отправят изкушаващи  предложения, които с многообразието си могат да променят предварително изготвената от клиента концепция. Различните дизайнерски предложения включват не само множество варианти на форми, но и на използваните материали.

Цялостно обзавеждане за спални се предлага както от естествено дърво, МДФ, екзотични дървесини като ратан, ковано желязо, така и интересни комбинации от различни материали. Предлага се също изработване на комплексно обзавеждане по индивидуална поръчка на клиентите.

Съвременните тенденции в дизайна на спалните бележат превес на изчистените, прави елегантни линии, чиято строгост е умишлено нарушена с вмъкването на интересни детайли от инокс, кожа и дори стъкло.

Но  почитателите на романтичния стил не са пренебрегнати – модели от дърво или ковано желязо, декорирани с балдахин или акценти с носталгично сантиментален привкус, внасят виталност и завладяващо спокойствие в атмосферата на помещението.

 

За онези, които не могат да избягат от собствения си изключително изпълнен с енергия и динамика натюрел, са предвидени колекциите обзавеждане за спалня, състоящи се от отделни модули. Те предполагат мобилност и лесна промяна на интериора с възможността за различни съчетания. В името на функционалността се предлага на повечето модели спални, гардероби и шкафчета, да се монтират колелца, позволяващи лесна трансформация на заеманите позиции.

Цветовото решение на мебелите и стените в помещението е в зависимост от личните предпочитания на обитателите – червено, синьо, зелено, бяло или слънчево жълто – всеки има възможност да изяви себе си чрез направения избор.

Предпочитани подови настилки за спалнята са различните видове паркети, които лесно се поддържат, но и цветните мокети също не са за пренебрегване.

Осветлението в спалнята следва различна от дневните помещения логика – залага се на приглушената успокояваща светлина, която създава загадъчна и изтънчена, предразполагаща към релакс атмосфера.

Задължително обаче е наличието на настолни лампи или аплици, които с насочената си светлина правят четенето в леглото не само приятно, но и не натоварват зрението.

Провокирайте въображението си, за да направите своето царство под знака на Морфей, комфортно и наситено с приятни емоции!

* Морфей – бог на сънищата в гръцката митология

Споделете тази публикация

Post Comment