Осветление за трапезарията – въпроси и отговори

Светът винаги се върти около… светлината!

 

36 идеи за осветление за трапезарията

Живот без светлина не е възможен, но това едва ли е някакво откритие, всичко сме наясно какво имаме предвид. Така си е, през деня не можем без слънчевата светлина, а вечер светлината на луната и звездите е достатъчна само за крайно романтично настроени хора, а останалите – те просто включват лампите у дома!

Шегата си е шега, но без осветителните тела у дома сме направо „загубени“ в царството на мрака, затова всеки един кът, всяко помещение винаги е оборудвано с предпочитани източници на светлина – висящи ламки, аплици, скрито осветление и т.н.

Осветление за трапезария

Осветление за трапезарията – няма как да не обърнем внимание на този кът. Е, през деня е ясно, но колко хора успяват да се съберат в делничните дни край масата у дома?

А за вечерите със семейство или приятели край трапезарната маса е повече от необходимо да се избере подходящо осветление. Същото се отнася и за онези особено специални моменти, когато подготвяме романтична вечер на половинките си.

И в двата случая светлината играе важна роля, но нейната интензивност може да бъде различна. Ето защо си струва да се помисли за инсталиране на лампи в трапезарията с възможност за регулиране (димиране) на светлината.

Това ще позволи създаването на настроение, адекватно на ситуацията. И тъй като изборът на осветление за трапезарията понякога поражда въпроси и съмнения, ще се опитаме накратко да разсеем тези, които се появяват най-често.

Висящи лампи или стационарни плафони – какво трябва да се постави над масата?

Едната и другата опция адекватно ще осветят масата в трапезарията. Въпреки това, ако искаме да получим модерен интериор и да следваме съвременните тенденции, тогава трябва да изберем висящи лампи.

Естествено, нямаме нищо против красивите свещници и тайнствената светлина, насищаща атмосферата на помещението с романтика, но те могат да бъдат просто допълнение.

За основно осветление при правоъгълна дълга маса, ефектът ще бъде най-добре представен от висящи лампи в сферична или надлъжна форма.

Например, две или три тела, подредени на равни интервали, но окачени с различни дължини на кабели, ще придадат на интериора модерен характер.

От друга страна, ако масата е кръгла или квадратна, тогава трябва да бъде монтирано едно единствено осветително тяло над центъра на масата. Много подходящи са моделите със сферична форма, но не е задължително – всичко зависи от предпочитанията на собствениците.

Такава лампа трябва да бъде поставена да виси 55-60 см над плота на масата за хранене. Удачни са вариантите, при които дължината на кабелите може да се регулира. Подобно решение ще позволи да се използва източникът на светлина при необходимост и то без да се заслепяват лицата на хората край масата.

Няма пряко изискване или задължително условие осветителните тела в кухнята, трапезарията и къта за отдих в дневната да са от една и съща серия, но ако е така, то усещането за хармония в помещението е много по-осезаемо.

Видът на осветителните тела трябва да съответства на стила на обзавеждане не само на трапезарията, но и цялата дневна зона. Ултра модерни осветителни тела не биха били подходящи за помещение с класически или рустикален интериор, както и обратното.

Освен основен източник на осветление за трапезарията – лампите над масата, си струва да се помисли и за допълнителни светлинни акценти. Имаме предвид стенни аплици, лунички на окачения таван или настолни лампи, които не са задължителни, но приятно разсейват светлината и служат освен като декорация, и за ориентиране в пространството на дневната.

Освен тях, околните мебели в трапезарията като витрини, високи шкафове или бюфети също могат да привличат вниманието с вградено в тях Led осветление.

Изборът на осветление за трапезарията е важно решение, но не е непременно труден процес – просто е необходимо да сме наясно, че можем сами да направим часовете, прекарани край масата още по-приятни и ще ги превърнем в ежедневен празник за очите, защото се храним и чрез тях!

 

Галерия:

 

 

…………………………………………

 

Споделете тази публикация

Post Comment