Пердетата – феерия от цветове и десени

740
Разгл.
Пердетата – феерия от цветове и десени

Създадено с въображение

Воал със златисти мотиви създава празнично настроение

Фразата „прозорците са очите на дома” е толкова популярна, че отдавна никой не си спомня кой и кога я е формулирал. Но приемайки това твърдение, какво са тогава пердетата и завесите – функционалната им украса или спокойно можем да кажем, че с тяхна помощ „гримираме” очите на дома?

Независимо от определението, което бихме им дали, пердетата са  елемент, без който всеки интериор стои някак си незавършен. Леки, ефирни, плътни, с орнаменти или изчистени, те допълват и дори формират характера на всяко помещение.

Перде от тафта, прихваната със златно клонче- особено подходящо празнично решение.

Аранжирани и подбрани от изобилието на цветове, десени, материи и модели, те не само присъстват активно в интериора, но и дори влияят на настроението ни.

Пердетата преобразяват прозорците, служат за украса, могат да прикрият някой неприветлив ъгъл, а дори оптически да коригират размерите на помещението.

Пердетата и декоративните възглавнички  с мотиви от Ориента носят чувствено послание от далечния изток.

За тънки пердета най-често се използват прозрачни и феерични материи като тюл, воали, дантела, полиестерна и естествена коприна, органза, а за плътни завеси се предпочитат материи като шантунг, плюш, кадифе, жакард, вълна, памук, лен и др.

Независимо от начина на окачване и драпиране на пердетата, в никакъв случай не са за подценяване и дребните украшения и аксесоари като коланчета, пискюли и панделки, чрез които се придава художественост и стил при аранжирането. Дори в ежедневието ни пердетата да са свободно пуснати, дали заради някой празник или просто за разнообразие на визията на интериора, с помощта именно на такива аксесоари може да се промени изцяло излъчването на помещението.

Просто дайте свобода на творческата си фантазия и създайте сами различното лице на вашите прозорци.

На сафари у дома -завесите, импровизираният балдахин и декоративните възглавнички с мотиви от Африка създават кът с екзотично излъчване.

Съвет: Ако сами купувате тъкан за пердета, имайте предвид че за обикновено перде се взема 1 ½ пъти ширината на прозореца, а за максимални драперии – 3 пъти, не повече