Тапетите – креативен фон за ефектен интериор

843
Разгл.
Различността на тапетите

Боя или тапети?

Този спор се води отдавна и все още продължава, но е факт, че в момента тапетите отново набират огромна популярност. Не само защото много от тях вече се произвеждат така, че лесно да могат да се сменят, когато ни омръзнат, а и защото имат множество и най-разнообразни начини на приложение. Неоспоримо е  силното въздействие, което тапетите оказват върху цялостния дизайн на една стая.

Тапетите навлизат масово в интериора през 60-те години на миналия век и продължават да бъдат много модерни в продължение на 15-20 години. След това в историята им настъпва един период на постепенно затишие и отмиране.

През последните две-три десетилетия тапетите се считаха за излезли от мода и се използваха все по-рядко в изисканите интериорни решения. Днес обаче, се наблюдава нова тенденция в довършителните работи. Тапетите се завръщат уверено като материал за стилна декорация на стени.

Разликата е, че сега те са с ново лице, което преди не сме познавали. Нови са материалите, формите, начините на съчетаване и, разбира се, възможностите. Сега те имат нов дизайн, съчетават се различно отпреди, а разнообразните материали, от които се изпълняват, гарантират по-големи възможности в приложението и експлоатацията.

Историята на тапетите e много стара – китайците започват да ги „произвеждат” в зората на ХVI в., използвайки правоъгълни парчета оризова хартия, изпъстрени с рисунки на птици, цветя и пейзажи. В Европа бързо възприемат новия начин за украса на стените и заменят текстилните покрития и гоблените с тапети.

През 1785 г. французите изобретяват машина,  която щампова хартия и производството на тапети започва да привлича вниманието на дизайнери и художници. Хартиената украса за стени става символ на престиж и богатство и тапети от известни дизайнери започват да красят стените на дворци, музеи и богаташки къщи.

Днес не е нужно да сте със синя кръв, за да придадете на дома си “царска” украса – тапетите са достъпни за всеки, а изборът е огромен. В конкуренцията с мазилки, бои, плоскости и др. тапетите държат първото място – заличават успешно дефектите на стените, позволяват им да дишат и въплътяват модни тенденции в интериора

Тапети придаващи ефективен интериор

Ако разглеждаме тапетите като фон за цялостния вътрешен проект, то те се оказват с изключително важна роля за крайния ефект от реализиране на идеята. В зависимост от изобразените върху тапета форми, тяхната големина, разположение, съчетаване на цветовете и т.н., могат да се получат различни ефекти във възприемането на пространството – създава се различно виждане за плътност, обем, настроение.

Според водещи европейски специалисти в довършителните работи, независимо какво е изобразено върху тапета, то е модерно. Необходимо е само да се съчетаят с вкус формите, цветовете, тапетите върху всички стени (ако са различни) и останалите елементи от интериора.

В същото време, много проектанти, декоратори и дизайнери считат, че дори взаимно изключващите се комбинации, които преди не са били позволени, придават особен чар и ексцентричност на обстановката и изглеждат много актуално.

„Правилният” тапет може да помогне на една стая да изглежда по-голяма или да “повдигне” оптично тавана й. Чрез многобройните разновидности на пазара всеки може да избере този, който да му помогне да изрази своя собствен индивидуален стил и така да създаде атмосферата, отговаряща на неговата личност.

Тапетите могат да се използват и за скриване на някои несъвършенства или пък обратното – да подчертаят някои архитектурни детайли.

С тапетите могат да се облепят кухненските шкафове или вътрешността на гардероба например, а остатъците да се сложат в рамки като акцент върху боядисана стена. Тапетът може да се използва само върху едната стена, а останалите да бъдат боядисани в координиран цвят.

Модерни мебели

Пазарът вече познава метализирани тапети, винилови, текстилни, тапети от фибростъкло, велурени тапети, водоустойчиви, звукопоглъщащи… и въпреки всички тези разновидности, като че ли в унисон с глобалната грижа за опазване на природата на планетата, все повече дизайнерите се доверяват на хартиените и рециклируеми тапети.

Тапетите на бъдещето

Тапети от хартия – еднослойни или двуслойни, с най-различни щампи и релеф, но произведени с грижа за екологията на планетата.