Декорация за настроение с коледни картички

367
Разгл.
Коледна украса

Покрай коледните и новогодишни празници всички пращаме, но и получаваме истински хартиени празнични картички. Вярно е, че все повече предпочитаме електронните варианти за поздравления, но съвсем различно е вълнението, когато отвориш пощенската си кутия, а там те чака плик с картичка от любими хора!

Първо им се радваме, поставяме някъде на видно място, а после неизбежно ги прибираме в някое чекмедже, а след време – дори и изхвърляме. А всъщност бихме могли да вдъхнем нов живот на картичките, които пазим от минали празници, към които да прибавим и получените тези дни. Така направената декорация може да продължи да ни радва и далеч след като Дядо Коледа се е върнал след околосветската си обиколка отново на Северния полюс!

Вижте няколко идеи:


Няколко вечно зелени клончета, потопени във ваза или гарафа, можете да украсите вместо с коледни играчки, с картички с мили спомени.

Закрепването може да стане с кламери или декоративни щипки. Поставете вазата на поднос, декорирайте с малко шишарки и се получава красив празничен ансамбъл.

Пано с украса може да изработите и сами – като начало просто използвайте парче твърд картон и го облечете с какъвто и да е плат (може да бъде и от стара покривка или дреха, която не използвате).

Изрежете от бяла хартия снежинка, залепете я с лепило и доукрасете с картички – залепени или забодени с кабърче/карфички. И паното е готово!


Дори и празен стъклен буркан ще свърши работа в този случай – обвийте го с цветна хартия или плат,  вържете му панделка, вземете 2-3 вилици и поставете картичките между зъбците им. Тази декорация е особено подходяща за кухнята. Лесно и ефектно, нали? Ако ви се намира стъклена бутилка, но с по-широк отвор или пък гарафа за вино, може да ги напълните с морска сол (наподобява сняг), да сложите още дребни стъклени фигурки, да напъхате също и картичка и ще получите атрактивна коледна декорация.

А за разкош може да поставите отгоре и стар лампион – имитацията на коледна настолна лампа е вече готова!


Дърво с коледни картички може да “порасне” и на вашата маса. Каквито и да е сухи клонки се украсяват с цветна панделка, шнур или конци, на които като гердан са нанизани коледни картички! Всеки шкаф или врата в жилището може да стане посланик на коледни поздравления! На широки панделки или хартиени ленти за опаковане на подаръци се залепват картички (може и с телбод) и така получения гирлянд се поставя върху вратата на шкафа или вратата в предпочитана геометрична форма. Краищата се закрепват с безцветен скоч или двойно залепваща лепенка.

Рамка от стара картина или фотография може да стане основа на ново празнично пано. Картичките се закрепват върху лента, чиито краища се залепват на гърба на рамката. Симетрично или асиметрично разположение на картичките – избирате сами!