Настроение с усмивки и кръпки

273
Разгл.

Декорация с пачуърк

Когато нещо не ни е много ясно как точно да го определим, просто защото е твърде шарено, сякаш сътворено от несъвместими цветове и материи, обикновено казваме, че е в стил пачуърк.

Само ако погледнем през прозореца към странно изглеждащите разноцветни, но не в добрия смисъл, фасади на жилищните гиганти в който и да е наш град, пак ще видим една странно дрипава картинка, която напомня за пачуърк. Но всъщност, не е добре да смесваме понятията – тази технология е толкова стара, че дори няма точни сведения кога се е появила, но има предположения, че произхожда от Ориента и е на повече от хиляда години.

Техниката е донесена в Европа от Близкия Изток по време на кръстоносните походи. Но какво всъщност е пачуърк?

Това са събрани и зашити едно към друго различни парченца по цвят, десен и материя текстилна тъкан, които образуват горния слой на завивката. Пачуърк куилт – куилт е, когато се състои от три слоя, които осигуряват необходимата топлина: долен, вата и горен пачуърк,  зашити заедно в една покривало. Простичко казано на български – работа с кръпки.

Някога първоначалният замисъл е бил да се оползотворят налични остатъци от плат и поостарелите или ненужни дрехи. И тогава, а и сега, отделните парчета се изрязват в правилни геометрични форми, които се подреждат в живописна мозайка.

През 18 и 19-ти век, поради спецификата в дизайна си, Пачуърк куилта заема едно от почетните места в подредбата на интериора в Северна Америка – доказателство, колко добре е приемана тази технология.

Днес вече съвсем целенасочено се създават модели, които отдавна са излезли от рамките на икономичното оползотворявне на остатъчни парченца – ясно е, че присъствието на пачуърк в дома няма да остане незабелязано и се търси умишленото създаване на такъв ефект.

 

С времето пачуъркът намира и нови проявления – при декорацията на стени или тапицерия на мебели в различни стилове и форми.

“Кръпки” в ярки и весели цветове покриват не само стари овехтели мебели с цел да им се вдъхване нов живот, но и съвременни колекции за обзавеждане.

Този ретро-чар може да се постигне и чрез декорацията на стените с парченца от различни видове тапети – една такава пъстра мозайка създава не само колорит, но и настроение. Възможно е ефект пачуърк да се постигне и върху корпусни мебели с оцветяването им с помощта на шаблон в различни тонове като се вмъкват и материали с различни текстури – залепване на парченца тъкан или тапет.

На пода също могат да грейнат малки килимчета от шарени кръпчици, легално откраднали идеи от яркостта на небесната дъга. Масата за хранене също е позходящ обект – покривки и салфетки в стил пачуърк лесно могат да се съчетаят цветово с основната цветова концепция.

 

Ако някои от вас притежава що-годе сръчност, може и сами да си изработят такъв тип декорация, а за останалите – вече има достатъчно магазинчета и работилнички, откъдето могат да си набавят за дома свежо настроение с усмихнати кръпчици!