Декорация на стената зад леглото в спалнята

1369
Разгл.
Декорация на стената зад леглото в спалнята

Красиво, полезно или и двете?

 

Едно от неписаните правила в обзавеждането на спалнята е леглото винаги да се поставя  с таблата зад главите до стената – това разположение дава усещане за сигурност, защита и безопасност. Е, в модерното строителство помещенията понякога предполагат и други варианти, но обект на нашите размишления и идеи тук е не леглото, а стената зад него!

Това вертикално пространство е невинаги удостоено с необходимото внимание и остава като златна мина, криеща редица възможности, които чакат да бъдат открити.

Естествено, интериорните дизайнери и декоратори са наясно с това положение и предлагат различни варианти за усвояване на това толкова полезно място, но не всички обзавеждаме домовете си с тяхна помощ – засега!

И точно затова събрахме различни идеи, които могат да подскажат как около и над леглото могат да се поставят допълнителни рафтове и полици, които да бъдат не само изключително полезни, но и да станат интересен декоративен акцент в помещението.

Е, че ние си знаем и сами какво да правим в нашите си спални, вероятно ще възкликнат някои от вас и може би ще имат право, но все пак, ако отговорите положително поне на един от следващите въпроси, хвърлете после по един поглед на нашите предложения за полезна декорация:

  • Обичате ли вечер да се „приспивате” поне с няколко страници от хубава книга, а после я мятате някъде долу до леглото, защото няма къде да я поставите?
  •  Допада ви да сте заобиколени с красиви сувенири, фотоси или вази с цветя, но няма къде да ги сложите?
  • Спалнята ви е от типа „мини” и няма място за нощно шкафче, върху което да поставяте разни полезни неща като будилник, телефон  или настолна лампа?
  • Смятате, че по принцип нещо ви липсва в спалнята?

В такъв случай, решението да се поставят рафтове или леки окачени полици на стената зад леглото, където всичко гореизброено ще намери своето място, а вие ще получите повече полезно пространство за съхранение и красиво декорирана стена.

Само трябва да се има предвид, че би било добре, за да се избегнат непредвидени, макар и леки злополуки, рафтовете да бъдат монтирани поне на около 20-30 cм над главата на седящ в леглото човек – така хем всичко ще е на една ръка разстояние, хем няма как да си удариш главата в рафта.

Цветът му може да бъде бял – като универсално решение,  същия като този на стената или напълно контрастиращ – за акцент, както и в унисон с цвета на мебелите или водещия нюанс на интериорния текстил.

Ако по стечение на обстоятелствата леглото трябва да се разположи до стена, която има т.нар. дефекти като носещи колони, то лесно недостатъкът може да се превърне в интересен ефект, като се оформят с гипсокартон декоративни ниши.

В редица случаи и ако пространството позволява, със средствата на сухото строителство съвсем целенасочено се изграждат такива ниши – една или повече, вгражда се и подходящо осветление, за да се подчертае  ефектно стойността на подредените в тях декоративни елементи.

Има и друг вариант за получаване на допълнително пространство за съхранение –  в случай, че на останалите стени възможностите са напълно изчерпани, а именно – висок тесен шкаф с плъзгащи врати или странично издърпващи се части, който замества успешно таблата на леглото. А на горната му повърхност ще  има място за всякакви полезни дребни нещица.

Подсказахме няколко идеи, но вероятно има и още много, които вашето въображение ще ви подскаже – стига да решите да превземете празната още стена зад леглото!

 

Галерия: